Elismert európai minta a győri Öt Templom Fesztivál

A vallások együttélésére, a zsidó-keresztény kultúra mindennapi hatékony működésére épül a győri Öt Templom Fesztivál, amely a közelmúltban felkerült az Európai Fesztiválok Szövetsége által kezdeményezett kiemelt listára.

 

"Az elismeréssel felkerültünk az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) 26-os listájára, és versenyben vagyunk a fődíjért is. A díj elsősorban annak köszönhető, hogy a 12 éves fesztivál központi elemeként Győr-Újvárosban 700 méteren belül, egy utcában található öt vallást képviselő öt templom" - mondta az esemény művészeti vezetője aköztévében.

Borsa Kata kiemelte: 39 országból mintegy ezer fesztivál pályázott az EFFE díjára, a szövetség egy szűkítést követően végül 715 rendezvényből választotta ki a legjobbnak ítélt 26 fesztivált. A listára 20 ország kulturális rendezvényei kerültek, a minden májusban megszerveződő Öt Templom Fesztivál az egyetlen magyarországi.

"Nemcsak a fesztiválnak és Győrnek, de az egész országnak nagyon sokat jelent ez az elismerés. A cím ugyan nem jár pénzbeli támogatással, ugyanakkor két éven át használhatjuk a díjazást bizonyító logót és az EFFE honlapján kiemelten fogják promotálni az eseményünket" - fejtette ki Borsa Kata.

A művészeti vezető megjegyezte: szeretnék megmutatni a nemzetközi közvéleménynek, hogy a vallások együttélése nemcsak egy fesztivál idején, hanem az év minden napján lehetséges a világon mindenütt.

Mint elhangzott, az Öt Templom Fesztiválhoz kapcsolódva immár öt éve november végétől karácsonyig megtartják az Öt Templom Advent elnevezésű rendezvényt is, amelynek programjában például bibliaórák, koncertek, a hanuka ünnepe és színházi előadások is szerepelnek.

Fotó: Öt Templom Fesztivál

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×