Zajlik az Öttemplom Fesztivál

Zajlik az Öttemplom Fesztivál

Nyitott templomajtókkal és rengeteg programmal várják vendégeiket az újvárosi gyülekezetek.

Pénteken többek mellett a Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése című passiójátékot nézhette meg a közönség a Petőfi téren. a Jorge Luis Borges novellája nyomán készült előadás 2014-ben elnyerte a legjobb drámai előadásnak járó díjat a szlovák GAGY Fesztiválon, a humor és a szatíra európai fesztiválján.


Baltasar Espinosa (Fotó: Tolnay Imre)

 

Voces Aequales Apokalypsis koncertje egy ezredvégi lemeztrilógia első része volt. Ihletője Albrecht Dürer ötszáz éves metszetsorozata, mely a bibliai Jelenések könyvének illusztrációja. A képekhez nagy reneszánsz művek, gregorián tételek, és az együttes megrendelésére, Sáry Bánk által komponált kortárs darabok kapcsolódnak. E három réteg teljesíti be a tematikus koncepciót.

 

Voces Aequales (Fotó: Tolnay Imre)

A Voces Aequales Azóta Magyarországon és szerte Európában koncerteznek. Az együttes nem csak a művek értő megszólaltatását tűzte ki célul, hanem programjaival minden alkalommal a zeneivel párhuzamosan egy általánosabb üzenet tolmácsolására is vállalkozik.

 

Győri Zsidó Hitközség Vallás- és Helytörténeti Kiállítása (Fotó: Balogh Ádám)

 

A Győri Zsidó Hitközség Vallás- és Helytörténeti Kiállítása a Menházban látható.

 

Csütörtökön, a házigazda templomokat bemutató túrával indult el a tizenkettedik Öt Templom Fesztivál. Megnyílt, és június 11-ig látogatható, a zsinagógában Homolya Gábor képzőművész Elő-Ítélet című kiállítása, de a kultúrák közötti párbeszéd fesztiválján hétfő estig még számos program várja az érdeklődőket. Színházi kuriózumok győri bemutatója mellett minden napra jutnak koncertek, tárlatvezetések, kultúrtörténeti programok.

 

Homolya Gábor képzőművész Elő-Ítélet című kiállítása (Fotó: Balogh Ádám)

 

Tolnay Imre fotói Hámori Gabrielláról, a Gyarmati Fanni című darab tegnapi pót előadásán készültek (vasárnapra, mindkét előadásra minden jegy elkelt).

Hámori Gabriella (Fotó: Tolnai Imre)

Csütörtök este közel a 150 éves győri zsinagóga találkozott a 91 éves Fahidi Évával. Mind a ketten túlélték a holokausztot. A nézőtéren ült még valaki, aki visszatért onnan, ahonnan sokan nem térhettek vissza. Fahidi Éva és a Tünet Együttes előadása azt üzeni mindenkinek, hogy folytatni kell, menni kell, túl kell élni, és közben mindig emlékezni kell azokra akiknek nem sikerült.

 

Fahidi Éva (Fotó: Balogh Ádám)

 

A fesztivál utolsó koncertjének bevételét a szervezők az egyiptomi kopt keresztény gyülekezetek támogatására ajánlották fel.

Részletes program és további információ: www.ottemplom.hu

Csatolt galéria: Öttemplom Fesztivál 2017
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×