Felújítják az 'üvegpalotát'

Felújítják az 'üvegpalotát'

A győriek által csak üvegpalotaként emlegetett, az egykori megyei önkormányzat székháza felújítás miatt bezárt.

Az épületben működő Kormányhivatal egyes szervezeti egységei február 5-től más helyszíneken lesznek megtalálhatóak. A különböző szervezeti egységek a Baross Gábor u. 43., a Czuczor Gergely u. 24., Árpád utca 28. és a Wesselényi utca 6. szám alatt lettek elhelyezve. A február 5-től érvényes elérhetőségek ezen a linken találhatóak meg.

A Kormányhivatal 1,2 milliárd forint európai uniós támogatást nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” elnevezésű pályázati konstrukció keretében, melyből három helyszínen valósul meg a fejlesztés, az egyik az Árpád út 32. szám alatti épület, melynek egyik felét érintik a munkálatok.

Az 1970-es években épült házban jelentős felújítás nem történt, gépészeti és építészeti kialakítása korszerűtlen. A projekt célja: korszerű, energiatakarékos, megújuló energiaforrást hasznosító, a kor igényeit kielégítő épület üzemeltetése.

A felújítás során elkészül a határoló szerkezetek hőszigetelése, a régi függönyfal bontása, az épület déli oldalának új függönyfalán árnyékoló funkciót is ellátó napelem rendszer telepítése, a tetőszerkezeten megújuló energiaforrást felhasználó napelem rendszer elhelyezése, a fűtési rendszer (távfűtés helyett kondenzációs gázkazán, fan-coilok) és a világítás korszerűsítése. Az épület friss levegővel történő ellátása gépi szellőztető rendszeren keresztül valósul meg.

A fejlesztéssel az épület energetikai minőség szerinti besorolása „II”-ről (rossz) „DD”-re (korszerűt megközelítő) javul. A hőszigetelés, az új függönyfal és a napelem rendszer kiépítésével az épület üzemeltetési költségei jelentős mértékben csökkenthetőek. Az épületbe érkező ügyfelek és az ott dolgozók komfortérzete emelkedik.

forrás: kormanyhivatal.hu

fotó. O. Jakócs Péter

.

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×