Megtalálták a bolíviai elnöki jelképeket

Megtalálták a bolíviai elnöki jelképeket

Ellopták a bolíviai elnöki jelképeket, az 1825-ből származó, smaragddal díszített arany elnöki medált és a nemzeti színű vállszalagot - jelentette be a dél-amerikai ország védelmi minisztere.

Tizenöt órával eltűnésük után megtalálták egy La Paz-i templom udvarán az ellopott bolíviai elnöki jelképeket, egy gyémántokkal díszített csaknem 200 éves aranymedált és a nemzeti színű vállszalagot.

A rendőrség közlése szerint névtelen telefonáló jelentette be, hogy hol találják meg az állami szimbólumokat, amelyeket az őr autójából lopták el kedd este, miközben az bordélyházakat látogatott.

Roberto Juan de Dios Ortiz Blanco hadnagy feladata lett volna, hogy kedd este Cochabamba városba vigye a felbecsülhetetlen történelmi és piaci értékű elnöki medált és a vállszalagot, hogy Evo Morales elnök viselhesse azokat az ottani katonai díszszemlén.

Mint szerdán kiderült, a tiszt repülőgépe késve indult, ezért úgy döntött, hogy bordélyházakban üti agyon az időt. Amikor visszament a kocsihoz, már csak a hűlt helyét találta a nemzeti jelképeket tartalmazó fekete táskának.

Nem sokkal azután, hogy a hatóságok bejelentették a helyi "koronaékszerek" eltűnését, egy névtelen telefonáló közölte, hogy a La Paz-i San Pedro templom átriumában találják meg a táskát. A rendőrség szerint az elnöki jelvények teljes épségen kerültek elő.

A medált és a vállszalagot általában a nemzeti bank egyik páncéltermében őrzik, de időnként kihozzák, hogy az elnök viselhesse azokat állami rendezvényeken.

Evo Morales elnök hétfőn még viselte a jelképeket Potosíban egy függetlenség napi ünnepségen, szerdán azonban már nélkülük volt kénytelen megjelenni a cochabambai katonai díszszemlén, amelyet a fegyveres erők napja alkalmából tartottak.

"A relikviák elvesztése súlyos csapás a köztársaságra, az államra. Olyan, mintha Angliában a koronaékszereket lopnák el" - kommentálta a történteket Carlos Mesa volt államfő még a szerencsés végkifejlet előtt.

A medált a frissen alakult bolíviai parlament ajándékozta 1825-ben Simón Bolívarnak, az állam megalapítójának, és azt 1826 óta kezdte viselni elnöki jelképként az ország első államfője, Antonio José de Sucre, Bolívar közeli harcostársa. A vállszalag Evo Morales számára készült, aki 2006 óta az ország elnöke.

 

Korábban írtuk:

Ellopták a bolíviai elnöki jelképeket, az 1825-ből származó, smaragddal díszített arany elnöki medált és a nemzeti színű vállszalagot - jelentette be a dél-amerikai ország védelmi minisztere.

A közlés szerint a lopás szerdára virradóra történt "tisztázatlan körülmények között", a jelképek biztonságáért felelős tisztségviselőt letartóztatták, és a palotaőrség vezető beosztású tagjait is érintő vizsgálat indult. A medált és a vállszalagot általában a nemzeti bank egy páncéltermében őrzik, de időnként kihozzák, hogy az elnök viselhesse azokat állami rendezvényeken.

Evo Morales elnök hétfőn még viselte a jelképeket egy függetlenség napi ünnepségen, szerdán azonban már nélkülük volt kénytelen megjelenni egy katonai díszszemlén. "A tárgyak eltűnése súlyos csapás a köztársaságra, az államra. Olyan, mintha Angliában a koronaékszereket lopnák el" - kommentálta a történteket Carlos Mesa volt államfő. A medált a frissen alakult bolíviai parlament ajándékozta 1825-ben Simón Bolívarnak, az állam megalapítójának, és azt 1826-től kezdte viselni elnöki jelképként az ország első államfője, Antonio José de Sucre, Bolívar közeli harcostársa.

A La Paz-i védelmi minisztérium közölte, hogy a titkosszolgálatokat és az összes állami intézményt mozgósították a tolvajok megtalálására.

 

MTI
fotó: BBC

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×