Előzzük meg a lakástüzeket!

Előzzük meg a lakástüzeket!

Még szerdán megyénkben két olyan helyre is riasztották a tűzoltókat, ahol a tűzhelyen felejtett étel miatt keletkezett nagy füst, és ez okozott riadalmat.

Tűzhelyen felejtett étel miatt füstölt egy konyha tegnap délután Győrben, a Répce utca egyik társasházában. A győri hivatásos tűzoltók átszellőztették a lakást, a környező ingatlanokat is átvizsgálták, a ház lakóját pedig a mentőszolgálat megvizsgálta, nem sérült meg.

Az esti órákban Mosonmagyaróváron egy közintézményben ételmelegítés után felejtettek egy műanyag fedőt az elektromos főzőlapon, amely szintén füstöt és riadalmat okozott.

Szerencsére az ott lévők időben észlelték a füstöt, nem keletkezett tűz egyik esetben sem és nem sérült meg senki.

A lakástüzek legtöbbje némi odafigyeléssel megelőzhető!

A következőkkel hívja fel a figyelmet igazgatóságunk azokra a veszélyforrásokra, amelyek kiváltó okai lehetnek a lakástüzeknek:

- Panelházakban a legtöbb lakástűz a konyhában keletkezik (több mint 40%), ami az ott folyó sütéssel, főzéssel van összefüggésben. Kérjük, hogy ne hagyják a készülő ételt felügyelet nélkül!

- Szintén gyakori terület a lépcsőház, mivel ezek jellemzően közösen használt részek, a felelősség így megoszlik, nincsen állandó ott tartózkodás, ráadásul a terek geometriája, a közműcsatornák, liftakna és hulladék ledobó általi összeköttetés a tűz gyors kifejlődésének és terjedésének kedvez. Ezek után előfordulásukat tekintve előkelő helyen szerepelnek az erkélyen keletkezett tüzek, ami egyértelműen a dohányzási szokásokkal van összefüggésben. Aki dohányzik győződjön meg arról, hogy valóban eloltotta-e a csikket a hamutartóban.

- A nyílt láng használata a lakástüzek legfőbb forrása. Nyílt lángot leginkább a tűzhelyek, kandallók és a kályhák használnak, így arra kell kiemelten figyelnünk, hogy semmilyen gyúlékony anyagot ne tároljunk a közelében (például ne a kandalló hőjével szárítsuk a a kimosott ruhákat)! Komoly gondok okoznak a felelőtlenül elhelyezett, illetve magukra hagyott gyertyák és mécsesek is: ezek esetenként könnyen leverhetőek vagy égve felejtve kaphatnak bele függönyökbe, terítőkbe, esetenként bútorokba, ha azokhoz túlságosan közel helyezzük az égő tárgyakat, amikből percek alatt lakástűz válik.

- Az ágyban való cigarettázás is sok lakástűz forrása: a cigarettából kihulló parázs, vagy a kiborult hamutartó bekerülhet az ágyba, és ott lehet, hogy később fog tüzet okozni.

- A tűzesetek másik igen gyakori oka az elektromos energia. Ez ellen leginkább az elektromos hálózat megfelelő karbantartásával, megfelelően méretezett eszközök, hosszabbítók, csatlakozók használatával tudunk védekezni. Túlmelegedés, rendellenes működés, furcsa, égésre utaló szag esetén azonnal válasszuk le az elektromos berendezést a hálózatról, húzzuk ki a konnektorból! A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessük, javíttassuk! Használat előtt nézzük át elektromos berendezéseinket, a csatlakozókat és a vezetékeket, hogy nincsenek-e eltörve, megrepedve! Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat, több elektromos hosszabbító kábelt ne csatlakoztassunk egymásba!

 

 

Katasztrófavédelem

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×