Elrendelték a magyarok evakuálását a karibi szigetről

Elrendelték a magyarok evakuálását a karibi szigetről

Kilenc magyar állampolgár tartózkodik St. Martin szigetén, amelyet komoly természeti csapás ért – tájékoztatott Szijjártó Péter külügyminiszter a Karibi-térséget sújtó hurrikánnal kapcsolatban.

Szijjártó Péter elmondta: a magyarok szeretnék elhagyni a szigetet, ezért utasítást adott a mielőbbi evakuálására, ám ez nem könnyű feladat, mivel az infrastruktúra és kommunikációs lehetőségek is megcsappantak.A legfrissebb hivatalos közlés szerint csak katonai repülőgépek szállhatnak le a területen és a kommunikáció is akadozik: ennek ellenére folyamatos kapcsolatban állnak hat magyar állampolgárra, hármukkal pedig családjukon keresztül – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Mint mondta, a kormány kapcsolatban áll a holland és az amerikai válságközpontokkal is, ám ők egyelőre saját állampolgáraik evakuálásával vannak elfoglalva.Szijjártó Péter utasítást adott repülőgép bérlésre is, ami ez sem egyszerű feladat; egy dominikai társasaggal ugyanakkor előzetes megállapodást kötöttek és amennyiben a társaság engedélyt kap a leszállásra, akkor el tudják hozni a magyarokat a szigetről – tette hozzá.

Gyalázatos az ukrán oktatási törvény

Az a kötelességünk, hogy megvédjük a magyar embereket, éljenek Magyarországon, a határon túl, vagy akár több ezer kilométerre – jelentette ki Szijjártó PéterSzijjártó Péter beszélt az Ukrajnában elfogadott oktatási törvényről is: mint mondta,  telefonon egyeztetett Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével a további lépésekről az ukrán oktatási törvény ügyében. Leszögezte: az elmúlt több mint fél esztendőben minden kétoldalú magyar-ukrán tárgyalás fő pontja az ukrajnai törvénymódosítások kérdése volt. Ezt a kérdést a külügyminiszternek és az ukrán elnöknek számtalanszor felvetették, multilaterális tárgyalásokon is.

Magyarország nem támogatja Románia OECD-tagságát

A marosvásárhelyi iskola ügyéről Szijjártó Péter azt mondta: pozitívan értékelik a román kormányfő és a román kormánypárt elnökének hozzáállását, de látni kell, hogy az intézkedések nyomán azt sikerült elérni, hogy ennek a katolikus magyar iskolának a diákjai a jövőben is magyar iskolában járhatnak, ám a katolikus magyar iskola gyakorlatilag megszűnt.Ennek az ügynek megnyugtató rendezése nem történt meg – fűzte hozzá.

 

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×