Elsüllyedt a világ egyik legnagyobb úszódokkja

Elsüllyedt a világ egyik legnagyobb úszódokkja

Elsüllyedt Murmanszkban a világ egyik legnagyobb, PD-50-es típusú úszódokkja, amelyben éppen az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó nehézcirkálót javították.

A balesetben négy ember megsérült, egynek pedig nyoma veszett. Az incidens akkor történt, amikor keddre virradóra a hadihajó éppen távozott a dokkból. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint áramkimaradás miatt a PD-50-es ciszternái megteltek vízzel és a dokk elsüllyedt. A szerencsétlenség okát hivatalosan még nem közölték.

Mint arról az Interfax hírügynökség beszámolt, a baleset idején mintegy 60 munkás tartózkodott az úszódokkon. Öten közülük a vízbe estek, négyüket sikerült kimenteni. A baleset idején ledőlt két toronydaru is, a TASZSZ értesülése szerint az egyik megrongálta a repülőgép-hordozó felszállópályáját.

A baleset miatt eljárás indult a munkavédelmi előírások megsértése címén.

A Svédországban 1980-ban a szovjet haditengerészet megrendelésére megépített PD-50-est tengeralattjárók és a nagyobb hadihajók javítására használták. Az Interfaxnak egy névtelenül nyilatkozó informátor elmondta, hogy Oroszországnak van még egy, hasonló munkálatok elvégzésére alkalmas úszódokkja; a PD-190-es, amely jelenleg Novorosszijszkban található. A forrás szerint már korábban is szó esett arról, hogy a dokkot át kellene szállítani.

Az Admiral Kuznyecov Oroszország egyetlen repülőgép-hordozója. A nehézcirkálót 1985-ben bocsátottak vízre, és 1990-ben állították hadrendbe. A hadihajó 305 méter hosszú, repülőfedélzetének szélessége 72 méter, teljes vízkiszorítása 59 ezer tonna. A járművet Granyit típusú manőverező robotrepülőgépekkel fegyverezték fel, amelyeket 12, a hajó orr-részében, a fedélzet alatt található indítóállásról lőnek ki,

A hajó 30 MiG-29K/KUB és Szu-33-as típusú harci repülőgépet, továbbá Ka-52K típusú csapásmérő, valamint Ka-27 és Ka-29 helikopterek szállítására alkalmas. A nyugati szaksajtó által elavult repülőgép-hordozónak tartott Admiral Kuznyecov részt vett a szíriai hadműveletben.

A nehézcirkáló tavaly elkezdett és a tervek szerint 2020-ig tartó felújítása 40 milliárd rubelbe kerül (egy rubel jelenleg mintegy 4,35 forintot ér). A hajó összes elektromechanikus berendezését átszerelik, beleértve a hajtóművet is. Korszerűsítik az Admiral Kuznyecov légierőt kiszolgáló rendszerét is.

 

MTI

Kép: 444

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×