Elszabadultak az albérletárak

Elszabadultak az albérletárak

Publikusak a felvételi ponthatárok, ezzel megkezdődött az albérletszezon, megemelkedtek a díjak. Körülnéztünk, milyen albérleti árakra számíthatnak a Győrbe érkező és a Győrből más egyetemi városba felvett diákok.

Az egyetemekre, főiskolákra készülő és ott tanuló diákokra országszerte több mint tízezer albérlet vár. A legolcsóbb albérletek közé tartozó garzonok átlagos bérleti díja Budapesten júliusban 140 ezer forint volt, a paneleké pedig 125 ezer forint. A nagy egyetemvárosok közül Győrben a legdrágábbak az árak, egy panellakásért átlagban 100 ezer forintot kérnek, egy garzonért pedig 58 ezer forintot.

„Az országos albérletkínálatban 1150 panellakás és majdnem 2500 garzonlakás található. A diákok leginkább ezeket a lakásokat keresik” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Pécsen és Győrben a kínálat ötödét teszik ki a garzonlakások, Debrecenben és Szegeden csupán 14-15 százalék volt az arányuk. Akár havonta több tízezer forintot is megspórolhat, aki panellakást vagy garzont bérel.

Júliusban a fővárosi kiadó lakásokért átlagosan 160 ezer forintot kértek. A 40 négyzetméternél kisebb garzonokért 140 ezer forintot, a panellakásokért pedig 125 ezer forintot. A debreceni albérletpiacon júliusban 100 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj. A panellakások esetében 95 ezer forintra, a garzonoknál pedig 80 ezer forintra rúgott. A szegedi piacon 100 ezer forintos átlagos bérleti díjjal mennek az albérletek. A paneleknél 95 ezer forintot, a garzonokért 85 ezer forintot kell adni havonta.

Győrben a 100 négyzetméteresnél kisebb albérletek átlagosan 110 ezer forintba kerülnek, a panelek alig olcsóbbak, 100 ezer forintot kell értük adni, míg a 40 négyzetméteresnél kisebb garzonoknál 58 ezer forint az átlag. Pécsen az összes albérlet átlaga 95 ezer forint. Ennél 5 ezer forinttal alacsonyabb a panellakások havi bérleti díja, a garzonoké pedig 80 ezer forint.

 

 

A fővárosban érdemes körbenézni az intézményfüggetlen magánkollégiumok között is. Ezek a lakóegységek esetenként, habár jóval drágábbak, mint a hagyományos kollégiumok, az albérletnél még mindig olcsóbbak. Az egyszemélyes szobához havi 60-65 ezer forintért lehet hozzájutni. Ezek mellett megtalálhatók a külön fiú- és lánykoleszok, ahová 70-80 ezer forintért lehet bekerülni, itt az albérletekhez hasonlóan kauciót is kérnek.

Az egyetemisták körében népszerű fővárosi kerületekben 2–4 éves bérlés helyett érdemesebb lehet lakást vásárolni – derült ki a Takarék Index friss elemzéséből. A bérleti díjak, a lakásárak és a tartózkodás tervezett időtartama alapján számolt úgynevezett fedezeti időtáv – amely megmutatja, legalább mennyi idő után érdemesebb megvenni, mint kibérelni egy lakást – az index készítői által vizsgált budapesti kerületekben 1,8–6 év közötti. Az egyetemisták körében népszerűbb VII., VIII., IX., XIII. és XIV. kerületben már 2–4 éves bérlés helyett is érdemesebb lehet a vásárlást választani. A vidéki nagy egyetemi városokban rövidebb idő alatt is meghaladhatják a bérlés költségei a vásárlásét. Győrben 2,6 év, Debrecenben 2,5 év után jobban megéri megvenni az ingatlant, míg Pécsen már 1,9 év után.

Ugyanakkor az első negyedévben a lakáspiaci forgalom 7,4 százalékkal nőtt. Az idén pedig az ingatlan.com előrejelzése szerint akár 175 ezer adásvételre kerülhet sor a piacon, amire több mint 10 éve nem volt példa. A lakáspiaci forgalom növekedésében egyre nagyobb szerepe van a vidéki vevőknek, Budapest súlya mérséklődik. Az árak pedig az élénkülő keresletnek megfelelően feljebb kerültek. A hivatalos adatok szerint országszerte a lakások az első negyedévben 9,6 százalékkal, a használtak közel 16 százalékkal drágultak átlagosan. A második negyedévben az ingatlan.com adatai szerint folytatódott a drágulás. A szakértő szerint a júliustól elérhető állami támogatások, a csok bővítése, a falusi csok bevezetése az év második felében még tovább élénkíthetik a lakáspiaci forgalmat.

Nemcsak a lakások, hanem a kiadó szobák ára is megugrott az utóbbi időszakban. Erről szóló cikkünk itt olvasható.

 

 

Összeállította: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×