Eltemették a győri színház tervezőjét

Eltemették a győri színház tervezőjét

93 éves korában elhunyt a vasdiplomás győri építészmérnök, Harmati János. Nevéhez köthető a győri színház és a Richter Terem épületének tervezése.

Harmati János 1926. július 11-én Emődön született. Érettségit Miskolcon, építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen 1950-ben szerzett. Két évig Budapesten, majd 1952-től nyugdíjazásáig Győrbem, a Győri Tervező Vállalatnál dolgozott tervezőként, szakosztályvezetőként, tanácsadóként. 1964-től (43 éven keresztül) 81 éves koráig igazságügyi szakértőként, illetve a győri egyetem diplomabíráló bizottságának tagjaként is tevékenykedett.

A közvélemény Győr két ikonikus épületét ismerheti, amelynek tervezője volt. A legismertebb a 40 éve átadott Kisfaludy Károly Színház, ma Győri Nemzeti Színház (tervezőtársa Vincze Kálmán volt), a másik pedig a Richter Terem elődjeként működő Rába Filmszínház, amelyet Lakatos Kálmán vázlatai alapján tervezett. Ezeken túl számos lakó-, középület és ipari épület alkotója volt. Ilyen például a jelenlegi Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola (eredetileg Ságvári Endre Általános Iskola) vagy a Kígyó utcai lakótelep.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. Többször is elnyerte „Az építőipar kiváló dolgozója” címet, 1976-ban Alpár Ignác díj, 1992-ben ÉTE (Építéstudományi Egyesület) Érdemérmét kapta. 30 éves jubileuma alkalmából a Győri Nemzeti Színház is emlékéremmel emlékezett meg tervezőjéről.

Több hazai és nemzetközi szervezet tevékeny résztvevője volt. Ilyenek az OISTAT (Szcenográfusok és Színháztechnikusok Nemzetközi Szervezete), az Építéstudományi Egyesület (a győri szervezet örökös tagja), valamint a MMTESZ.

Harmati Jánost kedden helyezték örök nyugalomra a győri Nádorvárosi köztemetőben.

 

forrás/fotó: Győri Szalon/Molnár György

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×