Emlékek a GYAC történetéből

Emlékek a GYAC történetéből

Százéves a Győri Atlétika Club (GYAC). Az évforduló alkalmából Biczó Zalán egyetemi könyvtáros, helytörténész dokumentumgyűjteményt állít össze levéltári és korabeli sajtótudósítások alapján A Győri Atlétikai Club 1919–1945 címmel.

Pontosan száz évvel ezelőtt, a Kossuth Lajos utca 40. szám alatti Rosta-féle vendéglőben jöttek össze Győr sportszerető és cselekvő emberei, akik 1919. augusztus 13-án megalakították a klubot – derült ki a kutatásokból.

A könyvben megtalálhatók lesznek a megalakulás dokumentumai, a közgyűlésekről szóló beszámolók, amikben a GYAC tisztségviselői, sportolói, klubtagjai is szerepelnek. A GYAC jelentős egyesület volt nemcsak Győrben, hanem a magyar sportéletben is. Erről több újságcikk is tanúskodik, amelyek szintén megtalálhatók a kötetben. Korabeli beszélgetések és riportok is színesítik majd az emlékező könyvet. A GYAC 10 és 20 éves évfordulós ünnepségeiről, a Bercsényi-ligeti pályaavatásról és modern tribünről is olvashatunk a kiadványban.

 

A GYAC vezetői között számos jelentős közéleti személy is volt, mint például Späth Gyula Győr 1936–1940 közötti polgármestere, vagy dr. Valló István Győr polgármester-helyettese, valamint az örökös elnöknek megválasztott dr. Czechmeister Antal fogorvos. Érdekesség például, hogy 1942-ben a klub fővédnöke báró Apor Vilmos megyés püspök lett. A kék-sárgák működését bemutató kötetet pár ritka fotográfia is színesíteni fogja. A klub 1945-ös kényszerű megszüntetése után 2012-től működik újra.

A kötet megjelenése a novemberi Győri Könyvszalonra várható.

Földvári Gabriella

fotó: Faddi Horváth Pál fényképei 1928-1932 közöttről

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×