Emlékhely a csillaggá vált gyermekekért

Emlékhely a csillaggá vált gyermekekért

A legnagyobb fájdalom egy szülő számára, ha gyermekét gyászolja. A veszteség, a hiány örökké megmarad. Nincsenek kapaszkodók, csak az üresség érzése, a „miért velünk történt?” kérdése, amire ritkán van válasz. A Szentlélek téren átadott Csillaggyermek emlékhelyen méltó módon emlékezhetnek az érintettek a meg nem született, illetve elhunyt gyermekekre.

A győri polgárok példaértékű összefogását mutatja a most átadott emlékhely, amely Pozsgainé Szabó Erika óvónő kezdeményezésére indult el, és amelyet több mint ezer, az elképzelést támogató ember aláírásával erősített meg.

 

 

A nemes ügy mellé állt Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke, aki a városrész önkormányzati képviselőjeként segítette, hogy a műalkotás méltó helyre kerülhessen. A Szentlélek téren a Nádorvárosi köztemető és a Szentlélek templom között, az új burkolattal ellátott és felújított területen kapott méltó helyet Lebó Ferenc szobrászművész alkotása.

 

 

Az avatáson Rózsavölgyi László felidézte a Csillaggyermek emlékhely születésének pillanatait, kiemelve azt, hogy hosszú várakozás után készülhetett el az emlékmű a jó szándékú, győri emberek és támogatók segítségével. „Ez a nagyszerű műalkotás megérinti a lelket, és a fájdalom ellen tettünk egy lépést azokért, akik elhunyt vagy meg nem született szerettük hiányával együtt élnek. A bronzból készült részen a szülők között a gyermek körvonalával határolt űrön át a határtalan kék ég és a templom keresztje segíthet békességet találni” – mondta a képviselő.

 

 

Borkai Zsolt polgármester arról beszélt az emlékmű leleplezése előtt, hogy bár végtelen szomorúság az apropója az emlékhely átadásának, de egy csodálatos kezdeményezés mentén egy nemes ügyért születhetett az elgondolkodtató és magával ragadó alkotás, amely a szülők és gyermekük közötti örök kapcsolatot jeleníti meg. Lehetőséget kínál arra, hogy az érintettek emlékezhessenek, emlékeiken keresztül szeressenek és mindenki fejet hajthat a csillaggá vált gyermekek előtt.

 

Szerző: Szabó Csilla

Fotó: Marcali Gábor

Csatolt galéria: Csillaggyermek emlékhelyet avattak Győrben
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×