Én vagyok az egyetlen, akit nem hatott meg a spárga?

Én vagyok az egyetlen, akit nem hatott meg a spárga?

A spárgaszezon nem a spárgaterméstől szezon igazán, hanem a hatalmas spárga marketingtől, amit a szakácsoknak, bloggereknek köszönhetünk. Csinos zöld és egészséges, de valójában nem okoz katarzist a tányéron!

 

Mindent szeretek és mindent megkóstolok, de pont ezért kategorizálok is! A spárga is egy gusztusos, roppanós kis zöldség, amit pont úgy fogyaszthatunk, mint egy csomag petrezselymet, csak előbbi nagyobb figyelmet kapott! Nem sok ízzel, illattal és zamattal áldotta meg a természet, így azt csinálunk vele, amit csak szeretnénk, de a legjobb, ha minél több mindent, hiszen jellegtelen marad. Bújtatjuk, besütjük, szalonnával tekerjük, fűszerezzük, pürésítjük még rántjuk is, ha úgy van. Szerintem, amiért érdemes megvenni és enni az a jótékony hatása, sok vitamint viszünk be általa és nagy tisztító, valamint probiotikum hatása is van. Ez az, amiért behozom a konyhámba, de csak pont annyira, mint a friss paprikát vagy zellert, mert legalább ennyi jót tesznek velünk! Kivéve, ha agyon főzzük és semmissé tesszük ezt a tulajdonságát is, sütjük, főzzük rántjuk, tehát valójában annyit tesz, mint a nálunk, régen, szépkorú hölgyek által sütögetett rántott bodzavirág, nesze semmi, fogd meg jól!

Nálam egy kategóriában nyert: a leves!

Citromos, friss borsos vízben roppanósra főzöm a zsenge részeit, tejszínnel felöntöm és turmixolom, viszont bevallom, még ehhez is tettem 2 evőkanál csicseriborsót, hogy komplexebb, karakán ízt és textúrát kapjak. Felhasználásánál a két kezedben megfogysz egy szál spárgát, hajlítod és ahol törik, ott válik ketté a zsenge és fás része, a fás részét sem dobom ki, hanem szintén levesbe, de most a húslevesbe teszem. Kap egy plusz ízt tőle, amit nem érzek ki, ahogy egy hagymáét vagy a szegfűborsét sem, de finomabb tőle.

Ellenforradalomról szó sincs, ami a zöldséget illeti, csupán a dobogóról levenném és egy jámbor kis háttértáncosnak minősíteném a palettán, aminek izét, illatát leginkább akkor érzem, ha hagyom a zacskóban erjedni. Sebaj, ha szereted, rengeteg verzióját megtalálod az interneten, csak azokat válogasd ki, ahol nem megy tönkre a zöldség. Addig pedig próbáld ki ezt a levest, nagy baj engem sem ért vele!

 

Bevásárló lista

1 csomag spárga (zöld)
150 ml habtejszín
csipet friss, reszelt gyömbér
1 evőkanál friss citromlé
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál főtt csicseriborsó
friss koriander levél
sonka levesbetétnek

 

Elkészítés

1- Fél liter vizet felteszünk főni a citromlével, gyömbérrel, a friss borssal és egy kiskanál sóval.

2- Mikor felforrt a víz, beletesszük a kettétört, feldarabolt és megmosott spárgákat, 10 percig főzzük.

3- Felöntjük tejszínnel, a fokhagymát hozzáreszeljük és leturmixoljuk.

3- Visszatesszük a fazékba, kóstoljuk, ízesítjük, majd felforraljuk. Sonkával, sajttal, pirítóssal, fokhagymaolajjal tálaljuk!

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×