Epres Rákóczi-túrós

Epres Rákóczi-túrós

A Rákóczi-túrós sütemény egy cukrászversenyen vált ismertté közel 90 éve, ami baracklekvárral készült és lepény formában. Az eredeti recept mellett egy szezonális verziót is mutatok most.

Kevesen tudják, hogy a Rákóczi-túrós névadója nem a fejedelem Rákóczi Ferenc, hanem Rákóczi János cukrász és mesterszakács. Rákóczi János 1956-ban a frankfurti szakácsművészeti kiállításon vett részt, ahol bemutatta a lepényt. A Brüsszeli Világkiállítás révén pedig nemzetközileg is terítékre került a sütemény, itt ismerhette meg a világ a Rákóczi-túróst. A desszertet tökéletesnek tartják, hiszen minden megtalálható az országunkban a hozzávalók közül. Mi több, 50-60 évvel ezelőtt szinte minden spájzban ott volt a túró, baracklekvár, vaj, zsír és a saját liszt, tojás. A családomban, ha nem is ’56 óta, de már évtizedek óta az egyik kedvenc, éppen ezért készítettem egy adag klasszikus lepényt, de emellett valami újdonságot is. Csinos, egyszemélyes kosárkákat piros tetővel, ami gyereknapra az egyik legkelendőbb színes aprósütemény lehet. Rákóczi János ugyan baracklekvárral álmodta meg, de azt gondolom, éppen arra tanított a süteménnyel, hogy a szezonális finomságokat együnk, ami most szezonálisan vérvörös eper sok citrommal és cukorral, akár egy tálból nassolva, akár a klasszikus süteményeink tetején.

 

Bevásárlólista (20x20-as lepényhez vagy 25 kosárhoz)

300 g liszt

200 g hideg vaj

700 g porcukor

csipet só

1 db tojás

A túrós réteghez:

500 g túró

2 evőkanál búzadara

1 biocitrom reszelt héja

80 g cukor

2 cs. vaníliás cukor

2 db tojássárgája

A díszítéshez:

3 tojásfehérje

110 g porcukor

250 g friss eper+2 kk citromlé, 2 kk cukor

 

Elkészítés

1. Az alaptésztához a lisztet, sót, a porcukrot összekeverjük, és elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk, 1 órát hűtőben pihentetjük.

2. Kb. 20×20 cm-es méretűre nyújtjuk, ha lepény készül, így hagyjuk, ha nem, akkor muffin vagy szuflé nagyságú köröket szaggatunk ki belőle. A lepényt sütőpapírra tesszük, a kosárkákat pedig beleillesztjük a formába.

3. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A túrós töltelékhez összekeverünk minden hozzávalót és hagyjuk 10 percig állni.

4. Az eperkrémhez az epret, citromlét és a cukrot egy botmixerrel mixeljük.

5. Ha langyosra hűlt a tésztalap vagy a kosárkák, vékonyan megkenjük az eperkrémmel vagy baracklekvárral, és elsimítjuk rajta a túrós tölteléket vagy 1 ek tölteléket teszünk bele. Visszatesszük a sütőbe és kb. 8 percig sütjük.

6. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd ha már kezd kifehéredni, hozzáadjuk apránként a cukrot, és kemény habbá verjük. Akkor jó, ha már nem sercegnek a cukorszemcséket a tál falán.

7. A megsült túrós réteggel újra kivesszük a sütőből. A tojáshabot habzsákba töltjük, majd a kosarakra habcsókokat nyomunk körbe, a lepényre rácsokat és 3-4 percre újra a sütőbe rakjuk.

8. Amikor kivesszük, azonnal a közepébe töltjük az eperpürét vagy a rácsok közé a baracklekvárt.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×