Epres túrókocka

Epres túrókocka

Nézd csak meg közelebbről! A hagyományosnak tűnő sütemény szeletet egy kis csavarral készítettem el, hogy az első és utolsó harapásnál is legyen benne egy kis izgalom.

Cukrászdában is gyakran választom az epres túrókockát, de előfordul, hogy érzek benne „megúszós” részeket. Kicsit műanyag a hab, kicsit túl vizes a piskóta, bolti az eper, szóval nem olyan ízes. Félreértés gyakran esik, ezért hozzáteszem, hogy ettem már finom példányokat is, leginkább a mentes verziókban.

Sütöttem egy egészséges és izgalmas variációt, amiben tombolnak az ízek és mindemellett csinos is. Az alja ropogós zabból készül a zselatinban pedig friss bazsalikom henyél a piros eper mellett. Ennek ellenére minden elhagyható a receptből, hiszen megállja a helyét piskóta alapon és bazsalikom nélkül is!

Bevásárló lista

 

Túrós réteg

• 500g túró (rögös, darabos)

• 150 ml tejföl

• 2 db tojás

• édesítőszer vagy 3 evőkanál cukor

• ? citrom leve és reszelt héja

• 150 ml habtejszín

Zabalap

• 300 g aprószemű zabpehely

• nagy csipet só

• 1 kiskanál fahéj

• 10 dkg olvasztott vaj

• 1 evőkanál cukor vagy édesítőszer

Eperzselé

• 1 csomag piros tortazselé

• 20 dkg szeletelt eper

• 1 evőkanál cukor vagy édesítőszer

• pár csepp citromlé

 

Elkészítés

1- A sütemény 3 részből áll, ami párhuzamosan készíthető. A zabot összekeverjük az olvasztott vajjal, cukorral, sóval. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű (20x20) tepsibe simítjuk és 180 fokon, 150 perc alatt megpirítjuk.

2- Közben a túrót egy tálban összekeverjük a cukorral, citromhéjjal, lével, a felvert habtejszínnel, a felvert tojásfehérjével, a két sárgájával és a tejföllel.

3- A zabot kivesszük a tepsiből s hűtjük. Ugyan ebben a tepsiben, sütőpapíron megsütjük a túrós réteget is, hogy pont akkorák legyenek.

4- Kihűtjük a túrós részt is és elkezdjük összerakni. Én egy tálcára helyeztem a zabos réteget és ráborítottam a túró réteget, így az alja lett a teteje. A sütőformára még mindig szükség van!

5- Jön a zselatin réteg: felforraltam 2 dl vizet a cukorral, zselatinnal, majd újra sütőpapírral béleltem az eddig használt tepsit, szeleteltem az epreket szépen sorjába és erre öntöttem rá a zselatint. Hagytam megdermedni és a végén ráborítottam ezt a túrós rétegre.

 

Tapasztalataim szerint így a legszebb a zselatinréteg a süteményeken, ha külön készítjük.

 

Az előző epres receptért kattints ide!

 

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×