Erdélyben is magas volt a szavazási kedv

Erdélyben is magas volt a szavazási kedv

Az erdélyi magyarok nagy számban adták le szavazatukat vasárnap, összesen 190 ezer voks gyűlt össze. Az eredmények azt mutatják, hogy a határon túli szavazók nagy többsége a Fidesz-KDNP-re adta le a voksát.

 

A regisztrált kettős állampolgárok 80 százaléka élt választójogával és ezért köszönet jár – mondta a Ma Reggel adásában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A magas részvétel annak köszönhető, hogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségelnöke olyan egyezséget kötött, amely alapján az erdélyi magyarság látja a jövőt.

Borboly Csaba kiemelte: a kettős állampolgárok felesküdtek a magyar alkotmányra, és ez jogot és kötelességet is jelent. Ezért élnek a szavazati jogukkal, és ezáltal a nemzetpolitika alakításában valós szerepet kívánnak betölteni, hogy az erdélyi magyarság biztonságtudatát erősítsék – fejtette ki Hargita megye tanácselnöke.

Kettős állampolgárként felesküdtünk a magyar alkotmányra és ez jogokkal és kötelezettségekkel jár válaszolt Borboly Csaba a szavazás fontosságát firtató kérdésre. Ez nem egyedi Európában, Moldáviában egy millió kettős állampolgár vesz részt a szavazásokon.

Nagyon fontos, hogy az erdélyi fiatalok otthon maradjanak, vagy jöjjenek haza, ehhez pedig hatékony oktatási rendszer legyen, gazdaságfejlesztő programok induljanak, de az egyik legfontosabb a szolidaritás. Kifejtette, hogy a magyar diplomácia az elmúlt években teljes mellszélességgel kiállt az erdélyi és ukrán jogsérelmek ügyében.

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×