Erdőjárók figyelmébe!

Erdőjárók figyelmébe!

A Bakony erdeiben április 30-ig csak a kijelölt turista utakon engedélyezett az erdőlátogatás.

A vaddisznónál most zajlik a malacozás, ellés időszaka, a kérődzők nőivarú egyedeinél pedig az idei szaporulat is intenzív növekedésnek indult. Ilyenkor fokozott nyugalomra van szükség, amit a Bakonyerdő Zrt. azzal kíván biztosítani, hogy felhívja az erdő látogatók figyelmét arra, hogy a kijelölt turista útvonalakat a megadott időszakban ne hagyják el.

A vad ösztönösen távolabb húzódik azoktól, olyan helyekre, amelyet a turistautak nyomvonala elkerül. Az erdőlátogatók mozgásukkal, beszédjükkel felhívják magukra a figyelmét a vadnak, és idővel megszokottá válik számára az ilyen jellegű zavarás, nem készteti őket folyamatos menekülésre. Később, a lombfakadást követően nemcsak takarmányhoz jutnak a kérődzők, de a lombkorona elrejti majd őket, így nagyobb biztonságban fogják magukat érezni, fokozódik nyugalmuk.

Ezzel összefüggésben döntött a Bakonyerdő Zrt. úgy, hogy az erdőlátogatási korlátozással párhuzamosan nem ad ki ebben az időszakban hullajtott agancs gyűjtési engedélyt, hiszen az ellentétes lenne a fentiekkel.

 

forrás: bakonyerdo.hu

fotó. pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×