Érkezik a tél

Érkezik a tél

A pinnyédi meteorológiai állomás előrejlezése az év nyolcadik hetére.

Az időjárási  modellek szerint ezen a héten olyan tankönyvbe illő folyamatok zajlanak majd, hogy szinte már túl szép, hogy igaz legyen – ahogy az angolok szokták mondani: „too nice to be true”. A tél, észrevéve a január óta nyíló hóvirágokat és a lassan rügyező barkákat, s a naptárt böngészve, felocsúdva, hogy abban még csak február közepe áll, megborzongott, s megpróbál jóvátenni valamit az elmulasztottból.

 

Egyesült Királyság Met Office (Meteorológiai Szolgálat) légnyomástérképe

 

Bár a hidegpólus ismét Észak-Amerikában van (–48°C), a Szibéria felől szivárgó hűs levegő némi támogatásával (1. ábra) egy hatalmas eurázsiai anticiklon épül fel szuperkontinensünk felett. Ennek nyugati szárnya húzódik Európára (1. és 2. ábrák – „M”). A 2. ábra fekete vonala mentén az enyhe légtömegek ezt két oldalról is szorongatják (kis piros vonalak az atlanti és mediterrán térség felett). Az anticiklon azonban ezúttal nem hagyja magát, a lázadókat a troposzféra felső, „szibériai zónájába” száműzi. A mediterrán „osztag” azért elég erős lesz ahhoz, hogy a felsiklás zónájában „sorban állásra kényszerített” s így stacionárius melegfront mentén bő csapadékot hullasson, melynek zónája kedd éjjel éri el hazánkat.

 

A Meteoradar.co.uk oldal csapadék-előrejelzése

 

Ekkortól a „szokásos megosztó szcenárió szerint” a nyugati országrészben tartósnak ígérkező havazás, a keletiben esőzés kezdődik (2. ábra fekete választóvonala). A Dunántúl nyugati részén a jelenlegi előrejelzések szerint napközben is fagypont közelében marad a hőmérséklet, komolyabb hótakaró kialakulására számíthatunk. Jelenleg úgy tűnik, a havazás péntekig kitart, ekkor töri át a mediterrán ciklon az anticiklon védvonalát (mindkét ábra piros szaggatott nyila), hazánkban pedig a hóesés súlypontja a keleti országrészbe helyeződik át (2. ábra kis barna nyila).

Péntek este a Kisalföld felett kiderülhet az ég, néhány napra kétségbeesésébe kergetve a már tavaszt sejtő kártevőket. Egy kis érdekesség az 1. ábra bal alsó sarkában az európai középtávú előrejelzési modell (ECMWF) által kifejezetten Győr térségére jelzett [–3°C – –6°C]-os negatív hőmérsékleti anomália „ajándékcsomagja”. Lehet, hogy ez csak a modell „fricskája”, bár az sem kizárt, hogy a télutó megsértődik a „mini” előrejelzésre(?)

 

Jób atya amatőr meteorológus

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×