Érmeket remél versenyzőitől a győri vezetőedző

Érmeket remél versenyzőitől a győri vezetőedző

Kezdődik Budapesten a vizes világbajnokság, nem sokkal később pedig az EYOF. A győri úszók esélyeiről is kérdeztük Petrov Ivánt, a GYÚSE vezetőedzőjét.

Több győri úszó is tagja a magyar válogatottnak. Kiknek szurkolhatunk a vb-n, melyik számokban indulnak?

Jakabos Zsuzsi 200 és 400 méter vegyesen is elindul, de tagja lesz a 4x100 méteres mix vegyes váltónak, a 4x100-as női gyors, a 4x200-as női gyors és 4x100 méteres mix gyors váltónak is. Sebestyén Dalma 200 méteres mellúszásban áll rajtkőre, Balog Gábor 50 és 100 háton rajtol egyéni számban, de bekerült a 4x100-as mix vegyes és a 4x100-as férfi vegyes váltóba is. Lobanovszkij Maxim és Takács Krisztián is 50 méteres gyorsúszásban versenyez a vb-n.

 

Az úszók úgy tartják, hogy világbajnokságot legalább olyan nehéz nyerni, mint olimpiát. Nagyon erős a mezőny minden számban. Mire számíthatunk a győriektől?

Két versenyzőnknek reális esélye van a döntőbe jutásra váltóban, Balog Gábornak és Jakabos Zsúnak. Zsuzsi egyéniben is ott lehet a fináléban, bár 200 pillangón ezúttal sem állhat rajthoz, azért a 200–400 vegyesen esélyes a legjobb nyolcra. Maxim és Krisztián egy középdöntővel már nagyon boldoggá tenne, Sebestyén Dalmának szinte nem volt olyan szakasz a felkészülésében, hogy ne lett volna sérült, nála már inkább a következő szezonra hangolódás a cél.

 

Jakabos Zsuzsanna

 

A felkészülést a lehető legjobb körülmények között végezhették a versenyzők, sőt több külföldi olimpikon is az Aqua Sportközpontban edzett a vb-re.

Nem véletlenül. Amikor külföldi kollégáim megkérdezik, nem érdekelne-e egy nagyon jó külföldi állás, én mindig csak mosolygok, és azt mondom: soha nem cserélném el a győri uszodát. A Győr Projekt Kft. kiválóan üzemelteti ezt a létesítményt. Uszodánk vize kiváló, a levegő kellemes, a sporttechnológia pedig világszínvonalú, nem véletlenül választott minket a világ egyik legjobb csapata, a holland mellett az orosz és az izraeli válogatott is a vb-felkészüléshez. A város pedig egy ékszerdoboz, nem lehet nem szeretni.

 

Az EYOF-on 16 fős magyar csapat indul, és lesz győri résztvevő is.

Kilenc lány és hét fiú vesz részt az EYOF-on, azt gondolom, a Tbilisziben szereplő csapat magasra tette a mércét, a mezőny ismeretében ugyanakkor több érmet várok, az aranyak számát háromra saccolnám. Győrből a GYÚSE tehetsége, Pózvai Kiara jutott ki, neki ez lesz az első válogatott versenye, idén nagyot ugrott, hiszen a szezon elején top20-as versenyzőként tartották számon, aki esetleg országos bajnokságon középdöntős lehet, ehhez képest 2017-ben az ifi ob-n és a serdülő ob-n is érmekért harcolt és szerzett is. Kiváló versenyző, nagy lehetőségekkel, de még mindig érnie kell, döntőt várok tőle, váltóban az érem sem lehetetlen.

 

Az Aqua Sportközpont az egyik legnépszerűbb versenyhelyszín lesz az EYOF-on.

Az úszás nagyon népszerű sportág, több mint 400 versenyző méri össze majd itt az erejét, nem véletlen, az olimpiákon is ez a legnézettebb verseny.

 

Nagy Roland

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×