Eucharisztikus csodák a Triangulum Galériában 

Eucharisztikus csodák a Triangulum Galériában 

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus kongresszusra történő felkészülés keretében nyílt kiállítás csütörtökön a győri Triangulum Galériában Átlényegülés címmel.

Átlényegülés – ez a szó fejezi ki leginkább azt, amiről a kiállítás szól: a keresztény élet középpontjában az oltári szentség áll, ezt mutatjuk be több megközelítésből - erről dr Veres András győri megyéspüspök beszélt a tárlat megnyitóján. Szólt arról is, hogy a rendezvény célja, felkészíteni a híveket a 2020 szeptemberi, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, melyet 1938 után ismét hazánkban, Budapesten rendeznek meg. A tárlaton látható néhány eucharisztikus csoda leírása is, amelyet az egyház kivizsgált. A püspök reméli, hogy a nyári turistaszezonban sokan lesznek kíváncsiak e nem mindennapi tárlatra.

 

A kiállítás az érzék feletti érzékelésre hív meg: a képek, a csodák, a tárgyak nyelvén vezet be a titkos középpontba, ahol a fizikai lét felemelkedik, s megnyitja szemünket a valóságon túli valóságra, az igazi lényegre - hangsúlyozta köszöntőjében Mohos Gábor püspök. A kiállításon szellemi szinten tudunk táplálkozni, a tárgyakon, a leírásokon keresztül közelebb kerülhetünk a titokhoz, amely mindig titok marad, de lehet számunkra személyes titok is” - emelte ki a püspök.

 

 

A kiállításon az Oltáriszentséget értelmező tartalmi elemeket és művészettörténeti stílusokat egy-egy reprezentatív alkotás jeleníti meg. A tárgyak többsége a Keresztény Múzeumból származik, de kifejezetten a tárlatra készült Atlasz Gábor Emmauszi vacsora című festménye, amely realisztikus, kortárs felfogásban jeleníti meg tanítványokat. Az egyik kiállítótér közepét Bukta Norbert hatalmas méretű installációja foglalja el. Érdemes hosszan elidőzni és felfedezni a művet, amely az égi és földi dimenzió, a reális és a kézzel fogható anyagi valóság összekapcsolódását szemlélteti - tájékoztatott Kontsek Ildikó kurátor.

 

 

A vizuális élményeken túl, transzparenseken és interaktív érintőképernyős kijelző segítségével is megismerhetők a világegyházban történt Eucharisztikus csodák.

 

A tárlat július 21-ig, naponta 10 és 18 óra között látogatható ingyenesen.

 

Földvári Gabriella

Fotó: MekliZ Fotóstúdió

 

Csatolt galéria: Eucharisztika kiállítás megnyitó - MekliZ Fotóstúdió
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×