Európa nap Győrben

Európa nap Győrben

Győrben, a volt megyeháza előtti téren csütörtökön ünnepeltük az Európa-napot, ingyenes,programokkal, vetélkedőkkel, játékokkal.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a délelőtti megnyitójában emlékeztetett: 1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter terjesztette elő az Európa újjászervezésére vonatkozó javaslatát, mely elengedhetetlen feltétele volt a háború utáni békés kapcsolatok fenntartásának.

 

 

Ezt a „Schuman-nyilatkozat” néven ismertté vált javaslatot tekintjük a mai Európai Unió megszületéséhez vezető első lépésnek. Erre a napra emlékezve országszerte 19 helyszínen színes programokkal, nyereményjátékkal várja május 1-11. között az érdeklődőket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztató Irodája és a Europe Direct Hálózat.

 

 

Idén a környezet- és klímavédelem jegyében zajlik az Európa nap. Az elnök hangsúlyozta, fontos, hogy minél többen, minél többet beszéljünk és tegyünk is a környezetünk védelme érdekében. Németh Zoltán arról is beszélt, hogy ma az Európai Unió a modern kori népvándorlás következtében a legnagyobb válságát éli.

 

 

Az Európa Nap résztvevőit elsőként a Győri Liszt Ferenc Zeneiskola Fúvószenekra szórakoztatta. A térre látogatókat logikai és ügyességi játékok, többek között a rendőrség kresz próbái, és a Győr-Szol öko feladatai várták.

 

 

Nagy Csaba, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs munkatársa portálunknak elmondta, a gyerekeket, fiatalokat öko sarokkal várták, ahol Kuka Berci figuráját lehetett kirakni, valamint egy mágnes tábla segítségével ismerkedhettek meg a környezetbarát technológiákkal, a megújuló energiákkal az érdeklődők. Nagy Csaba hangsúlyozta, a játék közben a gyerekekkel a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról beszélgettek, valamint arról, hogy ők maguk, mit tehetnek környezetük megóvása érdekében.

 

Az ingyenes gyermek- és családi programok mellett a Europe Direct iroda és más EU-s tájékoztató szolgálatok munkatársai adtak tájékoztatást az EU-val kapcsolatos kérdésekre.

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×