Évente több mint kétezer új melanómát diagnosztizálnak

Évente több mint kétezer új melanómát diagnosztizálnak

Ez a legsúlyosabb bőrdaganat, leginkább a világos bőrűek, világos szeműek veszélyeztetettek, illetve azok, akiknek sok anyajegye van.

 

A bőrünkön megjelenő képletek fejlődési rendellenességnek számítanak, általában teljesen ártalmatlanok. Ugyanakkor, ha nagyok és megváltoznak, mindenképp orvoshoz kell fordulnunk. A Kossuth Rádió Közelről című magazinja Kuroli Enikőt, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának bőrpatológus szakorvosát kérdezte.

Az anyajegyek szempontjából egy a lényeges, hogy ne változzanak – mondta a szakember, aki hozzátette, az, hogy valakinek van „x számú” anyajegye, azt el kell fogadni, de az a lényeg, hogy ezek száma ne változzon.

Ez egy rendellenesség, de neve ellenére az egyáltalán nem bizonyított, hogy az anyajegy öröklődő – mondta Kuroli Enikő. Azért rendellenesség, mert ahogy a bőr festéktartamának sejtjei a helyükre kerülnek, néhány nem kerül a helyére, hanem „elmászkál” – és ebből alakul ki az anyajegy.

Az újonnan megjelenőtől sem kell tartani, a lényeg azon van, hogy állandóan úgy nézzen ki. Erre van egy bizonyos ABCD szabály, amely meghatározza egy-egy anyajegy formáját, kategóriáját. Az A, az aszimmetrikust, a B mint border, az éles határú, a C a barnás, kicsit feketés, a D pedig a kifejezetten fekete anyajegyet kategorizálja.

Nagyon fontos, hogy mindenki legalább annyira figyelje az anyajegyét, hogy észlelje, ha esetleg megváltozik, és akkor rögtön keressen fel egy szakorvost vele – mondta Kuroli Enikő.

Fotó: Shutterctock

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×