EYOF-ról a téli olimpiára – magyar önkéntes Phjongcshangban

EYOF-ról a téli olimpiára – magyar önkéntes Phjongcshangban

Sok győrinek ismerős lehet Tor Tamás neve és arca, hiszen a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) az önkéntesek egyik vezetője volt a mosolygós srác. Nos, Tomi már Dél-Koreában, Phjongcshangban van, ahol a téli olimpiai játékokon önkéntesként vesz részt. Exkluzív hírek a helyszínről!

 

Hosszú volt az út, kicsit náthás is voltam. A szállásunk, egy tengerparti kollégiumban van. Szerencsém volt, mert Édes Annával utaztam együtt, akit az EYOF-ról szintén ismerhetnek a győriek. Kettőnkön kívül még egy magyar önkéntes vesz részt a téli olimpián, de ő inkább a rendezvények szervezésében segít” – kezdte Tor Tamás, akitől azt is megtudtuk, két koreai sráccal és egy orosz önkéntes társával osztozik a szobán.

A nemzetközi szinten is elismert EYOF nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Tomi részt vehet a téli olimpián, s ahogy mesélte: számos nyáron szerzett tapasztalatát hasznosíthatja most a világ másik felén. „Az EYOF-önkéntesek közül sokan gratuláltak, Pásztor Rudi barátommal személyesen is találkoztam még az utazás előtt. Egy napja vagyok a helyszínen, de magamban már mosolyogtam egy EYOF-os emléken: nyáron nem győztük hangsúlyozni az önkénteseknek, hogy minden reggel be kell csekkolniuk, csak így kapnak ellátást, napi ajándékot. Naná, hogy itt Phjongcshangban én is elfelejtettem az egyik alkalommal” – mesélte Tor Tamás, aki egyébként a magyar csapat kísérője lesz az olimpia előtt és idején is.

Szép és hasznos emlék: Tomi itt még az EYOF önkéntesek formaruhájában

Sőt, csak március 22-én utazik haza, hiszen marad a paralimpián is. Az időjárást is szokni kell még egy kicsit: a tengerpart hideg és szeles, Phjongcshangban pedig a hideg mellé még jó adag hó is társul. Alaposan fel kell tehát öltöznie a magyar önkéntesnek, de a formaruhát már a megérkezéskor megkapták.

„Február 1-jétől kezdve foglalják el a csapatok az olimpiai falut, addig még van mit tenni, a transzfer például egy kicsit gyerekcipőben jár, de nagyon igyekeznek. Egyik este lekéstük az utolsó suttle bust, rögtön taxit hívtak nekünk, s ők maguk csak a következővel jöttek haza. Kedvesek, előzékenyek, segítőkészek az itteniek – szinte már minden áron –, bár az angollal eléggé hadilábon állnak. Rögtön kérdezték van-e jogsim, mert itt vezetnünk is kell. A szállás is rendben van, bár a matrac annyira kemény, mintha a földön aludnánk. Ételben is bővelkedünk, de minden az ő szájuk íze szerint készül, az itteni szokásoknak megfelelően. Kicsit fura, hogy reggelire is rizst és halat kapunk, de majd megszokja a szervezetünk. Az is furcsa, hogy köszönésnél mindenki meghajlik egy kicsit a másik felé. Persze, láttam már ilyet, de átélni, a részesévé válni mindig más” – sztorizott a magyar srác.

Az is kiderült, hogy számára most a legfontosabb cél, hogy a magyar csapat jól érezze magát, mindenben segíteni tudja őket. Persze titkon reméli, hogy velük együtt örülhet majd magyar éremnek, akár a legfényesebbnek is. Na meg persze egy esetleges Kanada–USA hokimeccs azért felcsigázná az érdeklődését. „A kedvencem egyébként a biatlon, s gyermekkori nagy példaképem a norvég Bjorndalen, aki bár már nem aktív versenyző, de itt lesz az olimpián, s nagyon remélem, hogy sikerül vele találkoznom, talán néhány szót is váltanom vele” – avatta be a Győr+ Médiát az egykori EYOF-önkéntes, aki bár már rutinos önkéntes, azért érzi: most hatalmas kaland előtt áll, de ígérte, kiélvezi minden percét, s amiről lehet, a Győr+ Média olvasóinak is beszámol.

Havassy Anna Katalin
Fotók: Tor Tamás saját fotói a helyszínről

Csatolt galéria: EYOF-ról a téli olimpiára – magyar önkéntes Phjongcshangban - Tor Tamás fotói
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×