Ez áll a keresztényüldözések hátterében

Ez áll a keresztényüldözések hátterében

Minden ötödik percben megölnek egy krisztushívőt a világban a hite miatt - mondják a keresztény egyház vezetői.

A legnagyobb veszélyben Szíriában, Irakban és Nigériában vannak a keresztények, de keményen üldözik a híveket Észak-Koreában, Szomáliában, Afganisztánban, Szudánban, Iránban, Pakisztánban is. Ezen országok többsége iszlám jogrendű állam. De nem csupán itt találkozhatunk keresztényellenességgel. Célzott erőszak ugyan csak ritkán és elszigetelten jelenik meg, keresztényellenesség azonban létezik Európában és az USA-ban is. Példa erre a karácsonyellenes hadjárat, a karácsonyfa kitiltása Brüsszelből vagy a keresztek levetettetése az iskolák faláról.

Ha rend van, nem kell félni

Az iszlám olyan vallás, amelyik a személyes és az egész társadalom életét szabályozza. Ha egy társadalomban rend van és a politikai vezetés a helyzet magaslatán áll, akkor a „keresztyéneknek” semmi félnivalójuk nincs a muzulmánoktól. Ebben az esetben a „keresztyénség” megtűrt vallás, bizonyos határok között, jogbiztonságban élhetnek a krisztushívőt. Ha viszont nincs állam, akkor határok sincsenek – magyarázta Németh Pál református lelkész, iszlámkutató az M1 Szemtől szembe című műsorában.Ilyenkor nagyon sok „keresztyén” menekülni kényszerül az iszlám területekről, ám nem azért, mert vallása miatt üldözik, hanem mert „keresztyénként” nem tudja megvédeni magát, az államhatalom már nem védi meg – tette hozzá.Gárdonyi Máté katolikus főiskolai tanár szerint a keresztények számára a szíriai polgárháború komoly fordulatot hozott, és megnehezítette az életfeltételeiket. Az iraki háború alatt pedig az amerikaiak „kvázi keresztes háborús retorikája” rontott nagyon sokat a helyi keresztények helyzetén, ami felborította az iszlám társadalomban meglévő rendet.

Olyat ad, amilyet kap!

Németh Pál felidézte: az iszlám világ egészen máshogy nézett ki körülbelül 100 évvel ezelőtt. Az iszlámnak sok arca van, de alapvetően „reagáló vallás”, és „voltak időszakok, amikor nagyon barátságos arcot mutatott, mert azzal találkozott” – fogalmazott.Emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt Irakban, Szíriában és Líbiában is diktátor állt az állam élén, ám rend volt, még akkor is, ha nem a nyugati demokráciák szabályai szerint mentek a dolgok. „Európaibb rend volt”, mint a klasszikus iszlám monarchiákban, amit aztán „szétzúzott” a nyugati világ – mondta a református lelkész.

 

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×