Ezen a napon - Sherlock Holmes és a tündérek

Ezen a napon - Sherlock Holmes és a tündérek

Ezen a napon, 1859  május 22-én született Sir Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes történetek szerzője.

Az író ír szülőktől származik, gyermekkorát Edinburgh-ban töltötte. Jezsuiták oktatták, s Ausztriában is járt iskolába a rend nevelése alatt, majd az edinburghi egyetemen orvostudományt hallgatott.

 

Tanulmányai végeztével orvosi rendelőt nyitott, azonban ezen karrierje nem volt túl sikeres. Kevés betege mellett sok ideje maradt, s ezt írással töltötte ki. Kezdetben nehezen talált kiadót, azonban az első Sherlock Holmes történet, A Bíborvörös Dolgozószoba meghozta a várva várt sikert.

 

 

A detektív karakterét volt egyetemi tanáráról mintázta, oly élethűen, hogy mikor a professzor ismerősei olvasták a művet, egyből ráismertek.  A nyomozóra azonban korábbi irodalmi művek is hatással voltak, például Edgar Allen Poe egyik alakja is, aki ugyanazt az érvelési technikát alkalmazta, mint Holmes.

 

A kirobbanó siker ellenére Doyle úgy döntött:  megöli a híres detektívet, hogy több ideje legyen a tudományos munkásságával foglalkozni, így aztán Holmes fő ellenségével együtt a mélybe zuhant, de korántsem merült feledésbe. A felháborodott közönség évekig rágta Doyle fülét, (aki addig szemészetet tanult, s nyitott is egy klinikát, ahova saját bevallási szerint egyetlen paciens sem tette be a lábát soha), amíg az író meg nem írta a Sátán Kutyája című Holmes regényt, mely még a detektív halála előtt játszódik. Pár évvel később Doyle a sírból is visszahozta a közkedvelt karaktert, állítva, hogy nem hallt meg, csak bujdosott. 

 

 

Az író két bűnügyben is segédkezett a valós életben, az egyiknél bebizonyította, hogy a vádlott nem követhette el a bűntettek, mert azok akkor is folytatódtak, amikor börtönben ült. Az ügyből kifolyólag állították fel Angliában a fellebbviteli bíróságot.

 

Tudományos munkái mellett, Doyle elszánt spiritiszta volt, nem utolsó sorban azért, mert rövid időn belül elvesztette a legtöbb hozzá közel álló személyt. Nem csak a szellemekben, hanem a tündérekben is hitt. Jó barátságot ápolt Houdinival,a szabaduló művésszel egészen addig, amíg a spiritizmus témán össze nem vesztek, mivel Houdini élesen ellenezte az általa csalónak nevezett médiumok működését, s azt már végleg nem bírta elviselni, hogy Doyle azt állította: az ő trükkjei is természetfelettiek.

 

Az írót nem irodalmi munkásága miatt, hanem a Búr Háború alatt folytatott propaganda-munkájáért emelték lovagi rangra.

 

Arthur Conan Doyle 1930-ban hunyt el.

 

Hajba Máté

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×