Ezt látnod kell: óriáslabda készül az Ipar úti körforgalomban

Ezt látnod kell: óriáslabda készül az Ipar úti körforgalomban

Egyedülálló, egy kézilabdát formáló műtárgy készül az Ipar út – Szigethy Attila út – Fehérvári út találkozásánál lévő körforgalomban. A különleges építmény kivitelezése a napokban megkezdődött, amennyiben az időjárási körülmények nem hátráltatják a munkát, várhatóan május elejére készül el az óriás kézilabda.

"2015-ben indult el Győrben a körforgalmak felújításának programja, azóta számos csomópont szépült meg, gazdagodott valamilyen műtárggyal. Ez a mostani az egyik leglátványosabb beruházás lesz, hiszen egy hatalmas, kézilabdát formáló tárgy készül, melyen képek idézik fel az Audi ETO sikereinek csúcspontjait" – mondta el a fejlesztéssel kapcsolatban Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester. "Győr sportos város, minden évben jelentős forrásokat biztosítunk az utánpótlás és a tömegsport támogatására, és kiemelkedően sikeres a női kézilabdacsapat. Ezek előtt a sikerek előtt tiszteleg ez a hatalmas labda, amely az egyik legnagyobb és legforgalmasabb csomópontban kap helyet. Borkai Zsolt polgármester úrral úgy döntöttünk, ez lesz az első idei megújított körforgalom, ami a tavalyi évben átadott EYOF-körforgalomhoz hasonlóan szintén grandiózus, rendkívül látványos lesz" – tette hozzá az alpolgármester.

 

Itt, az Ipar úti körforgalomban lesz az új műtárgy

 

A labda vázszerkezete elektrosztatikusan porfestett acél zártszelvényből készül, magassága 5,5 méter, szélesség 8 méter lesz. Erre kerül a lemezborítás, melyre az Audi Arénát, a csapatot, a szurkolókat, az elnyert kupákat ábrázoló fotókat nyomtatnak. A szerkezet összsúlya megközelíti az öt tonnát. A műszaki megoldások lehetővé teszik a körforgalomban található köztéri lámpatest megközelítését, a karbantartási-szerelési munkák elvégzését, illetve ha szükséges, az egyes lemezrészek cseréjét, a fotók aktualizálását. A labda körüli területet füvesítik, illetve alacsonycserjékkel ültetik be, a növények gondozását automata öntözőrendszer segíti.

Az elmúlt évben szépült meg a Kuopio park mellett, a Kodály Zoltán és a Földes Gábor út kereszteződésében lévő csomópont, ide rozsdamentes acélból készült, kört formázó növényfuttatót építettek. Ugyancsak 2018-ban készült el az Új Bácsai út körforgalmában az EYOF-kockaként ismertté vált alkotás, amely a 2017-ben Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak állít emléket.

 

Borkai Zsolt és Radnóti Ákos az EYOF-kocka átadásakor


Tavaly került sor a Kálóczy tér és a Hédervári út csomópontjában lévő körforgalom zöldszigetének fejlesztésére is. A beruházás keretében a kertész szakemberek fákat, a sövény kialakítására 260 db babérmeggy cserjét, a díszítőérték folyamatos fenntartása érdekében 100 évelő kék sudárzsályát és 100 ugyancsak évelő pompás kúpvirágot ültettek el a forgalomterelő szigetben. Ugyanide talajtakarási funkcióval 80 négyzetméter gyepszőnyeg került. A fenntartás egyszerűbb és költséghatékony megoldása érdekében öntözőrendszert is telepítettek.

 

Előzmények

Győrben körforgalmak megszépítésének programja 2015-ben indult. A kezdeményező, Radnóti Ákos alpolgármester az induláskor elmondta: Fontosnak tartom, hogy az utóbbi években szép számban megépített körforgalmak ne csak a közlekedők biztonságát szolgálják, de egyúttal legyenek a város rendezett, üde színfoltjai is – mondta el a program indításakor az alpolgármester. – Ezért a közszolgáltatóval átfogó díszítési tervet készítettünk, hogy ennek az elvárásnak megfelelően megújítsuk a korábban telepített növényzetet, ezt folyamatosan végezzük.

A cél az, hogy dekoratív, színes területek alakuljanak ki, ugyanakkor annak fenntartása minél költséghatékonyabban, kevés kézi erő igénybevételével valósuljon meg. Ahol a technikai feltételek engedik, ott öntözőrendszert is telepítenek a körforgalomba.

 

A Szarvas utcai csomópontot gyönyörű makettok díszítik

 

2017-ben először a Radnóti utca - Bercsényi liget - Olimpiai út csomópontban található körforgalmat vették kezelésbe a szakemberek, majd a Radnóti utcai „középső” került sorra a Szarvas utcánál, amelybe Győr ismert épületeinek makettjei kerültek, így a Radnóti utcai mindhárom körforgalom megszépült. Ugyanakkor csinosították az Ipar út - Szigethy Attila út - Fehérvári út körforgalmát, a Batthyány tér sarkánál lévőt és a Graboplast előttit is a Fehérvári út - Mészáros Lőrinc utca találkozásánál. Korábban az adyvárosi Földes Gábor út – Tihanyi Árpád út kereszteződésében található, a nádorvárosi temető előtti, a bácsai első (Penny Market) és harmadik ”szent koronás” csomópont is megújult.

A körforgalmak felújításán túl a Győr-Szol Zrt. a Szent István út közepén található egynyári ágyás egy részét 2017-ben átalakította évelőágyássá, mely nagyon közkedveltté vált egyedi megjelenésével. Itt formára nyírt lombkoronájú cserjéket és fákat ültettek, színes levelű évelő növényekkel vegyítve. A munka folytatásaként 2018-ban a forgalomelválasztó sziget Baross híd felőli végén is megtörtént a növényvilág átalakítása. A fentiek mellett a Győr-Szol Zrt. Városüzemeltetési és Kivitelezési Igazgatósága nagy hangsúlyt fektet a már megszépült körforgalmak és ágyások fenntartására is. A kipusztult vagy éppen ellopott növények helyett újakat telepítenek, az ágyásokat folyamatosan kapálják és gyom mentesítik.

 

 

Győr-Szol

Fotó: Gy.P.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×