Fából épül a világ legmagasabb felhőkarcolója

Fából épül a világ legmagasabb felhőkarcolója

A tervek szerint a fafelhőkarcoló 350 méter magas és 70 emeletes lesz. A kivitelező japán faipari cég 2041-re ígéri a környezetbarát épületegyüttes megépítését.

 

A japán kormány már egy ideje hirdeti a faépületek előnyeit. 2010-ben törvényt is fogadtak el arról, hogy a háromemeletes vagy annál alacsonyabb ingatlanok építésénél kötelező használni faanyagot. A projekt W350 néven fut, és egy új irányzatot kíván megteremteni a városépítészetben. Egy olyan trend meghonosítását tűzte ki az építészetben, amely mind a környezet, mind a társadalom hasznára válik. A tervezők célja, hogy az erdőt közel vigye a nagyvárosi emberekhez.

A felhőkarcoló szinte teljes egészében fából épül majd, csak a vázához használnak vasat. Az oszlopok, a gerendák és a tartószerkezet anyagát úgy alakítják ki, hogy ötvözik a két alapanyagot, mivel nem hagyhatják figyelmen kívül a szigetországra jellemző aktív szeizmikus tevékenységet.

A 455 ezer négyzetméter alapterületű épületben a lakások mellett irodák és üzletek is helyet kapnak majd. Az erkélyeket pedig úgy alakítják majd ki az épület mind a négy oldalán, hogy növények ültetésére megfelelő legyen, és hogy minél kedvezőbb feltételek között fejlődhessenek, ezzel biztosítva a biológiai sokféleséget a modern kori világváros szívében.

A torony felépítéséhez a becslések szerint 185 ezer köbméter fára lesz majd szükség. A költségei pedig az előzetes becslések szerint több mint 4 milliárd font, amely kétszerese egy átlagos felhőkarcoló árának. A kivitelező Sumitomo Forestry Co cég azonban a közleményében mindehhez hozzáfűzte, hogy a tervezett 2041-es átadóig a technika áteshet még olyan fejlődésen, amely ezt az összeget csökkentheti.

Fotó: archdaily.com

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×