Faragott bölcsőtől a höveji csipkéig

Faragott bölcsőtől a höveji csipkéig

Fonott kosarak, faragott fa bortartók, macik, csipkeláncok, kerámiák, szőttesek, szebbnél szebb kézműves és népi iparművészeti tárgyak láthatók a megyei kormányhivatal aulájában. A Művészi kézműves kiállítás hétfőn nyílt meg a Győri Ipartestület szervezésében.

Több mint félszáz kiállító, húszféle hagyományos mesterséget mutat be a nem mindennapi győri kiállításon. Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára megnyitójában kiemelte: a világ óriási értékválságban van, és ezzel akkor szembesül leginkább az ember, amikor olyan tárgyakat lát, mind például ezen a kiállításon. Ezek a tárgyak a génjeinkbe vannak kódolva, az lenne a szerencsés, ha a hétköznapi életünk valóságává válnának, az ünnepeinket ünnepivé a hétköznapjainkat hétköznapivá tennék. Remélhetőleg ezek a tárgyak újból az életünk részeivé válhatnak – fejezte ki reményét az államtitkár. Ezen alkotók a letéteményesi annak a tudásnak, amely a reményt jelenti a jövőre nézve.

 

Széles Sándor a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője köszöntőjében arról beszélt, hogy a kiállított kézműves tárgyaknak lelkük van, a faragott bölcsőt mindenki szívesen hazavinné és használná, míg a csipke csodák a nagymamák emlékét idézik meg. A hagyományok ápolásán túl ezek a tárgyak kifogástalan, minőségi alkotások. Ezért alkalmasak és képesek arra, hogy a hétköznapi életünkben használati tárggyá válva, minőséget jelentsenek és arra inspiráljanak bennünket, hogy mi magunk is minőségi munkát végezzünk - fogalmazott a kormánymegbízott.

 

 

Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnöke beszédében kiemelte, a kiállítók közül már számos alkotó a megyerikum tagja. Örömét fejezte ki, hogy a megye minden szegletéből érkeztek kézművesek, és kiemelte, utánpótlásból sincs hiány, amit a Győri Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola tehetséges növendékeinek munkái igazolnak.

Hancz István, a Győri Ipartestület titkára, a tárlat szervezője köszöntőjében kiemelte: a kiállítás üzenet a világnak, hogy az emberek értékteremtő erővel bírnak, képesek megőrizni a múltunkat, a kultúránkat és tovább adni a következő generációknak is a művészi kézműves értékeket.

Glázer Péter, a Győri Ipartestület elnöke arany emlékérmet adott át a kézművesség terjesztésének előmozdítása érdekében végzett kimagasló munkájáért Tóth Ildikónak, Ángyán Csillának és Horváth Éva Andreának.

A kiállítók: Albert Miklós orgonakészítő mester, dr. Dézsiné Beőthy Hajnalka festőművész, Győri Kékfestő Műhely, Kacsák Andrea textilműves, Kasza Miklós csontfaragó, Kránitzné R. Ildikó intarziaművész, Nagy István fényképész mester, Német Balázs fafaragó, Németh Kálmán kádár, Pákai Gusztáv vesszőfonó, Pónya Ottó fafaragó, Takács Nagy Ani Rábaközi varrottasok, Tóth János fafaragó, Videmann János kádár, Zugmann Ilona foltvarró, a Csipkeverő Klub tagjai, a Kaméleon Csoport tagjai, az Aranyfonal Rábaközi Kézműves Egyesület tagjai, a Győri Kovács Margit Iparművészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai, a Mit tehetnék érted? Mindszentpusztai Autista Otthon Alapítvány tagjai,

 

A tárlatra várják mindazokat, akik gyönyörködni szeretnének a győri és megyei kézművesek munkáiban. A kiállítás november 17-ig látogatható.

 

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

 

Csatolt galéria: Művészi kézműves kiállítás
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×