Fehércsokis meggypite

Fehércsokis meggypite

Vigyázz a fádra, mert ahol meggyre lelek, leszedem! Jártamban, keltem ismét találtam egy hatalmas szemekkel pirosló meggyfát és szedtem is egy ridikülnyit, ami pont elég volt egy pitére!

Igen, ez nem pite, de valamiért így hívják évtizedek óta, és ezt mindenki megsüti legalább egyszer a nyáron! Az első ilyen kevert sütim pontosan tizenkét évesen született, és ezt azzal tudom fokozni, hogy a hat-hét éves kislányokkal készítettem el minden nyáron a főzősulikban, gasztro táborokban, ahol tanítok. Az eredmény hibátlan, mert ha van egy kanalad és olvasni is tudsz, akkor ezt a pitét bizony percek alatt elkészíted! Egy kicsit azért alakítottam rajta, mert nagyon kívántam és most nem csak a kis családnak, barátoknak terveztem, hanem nagyon készültem rá én is reggelire, egy bögre tej kíséretében, ezért egészségesebb verzióban készült. A lényeg, hogy tönkölyből készült, eritrittel, sok fahéjjal és mandulatejjel. Az egyetlen bűne a fehércsoki! Aki azt gondolja lusta háziasszony volnék, mert a meggyet nem magoztam ki, téved! Soha sem magozom ki, ha csak nem lekvárról vagy krémről van szó, mert a levét, ezáltal a savanykás ízét így elveszíteném, másrészt a magjában rejlenek az igazán izgalmas zamatok, amelyek sülés közben, hő hatására bontakoznak ki!

Készítsd el bármilyen gyümölcsből, akár egy keserű étcsokoládéval, nagy sikered lesz!

 

 

Bevásárló lista

 

2 db tojás („L”)

4 evőkanál kókuszzsír

10 evőkanál tönkölyliszt (fehér)

1.5 dl mandulatej

1 csomag sütőpor

csipet só

4 evőkanál eritrit (vagy 3 evőkanál méz)

1 teáskanál fahéj

30 dkg meggy

5 dkg fehércsoki

 

 

Elkészítés

 

1 - A tojásnak a fehérjét felverjük, de nem kell túl keményre, elég kézzel!

2 - A sárgáját szintén felverjük az eritrittel, majd hozzáadjuk a tejet, sót, zsírt, sütőport, lisztet és a fahéjat, összedolgozzuk.

3 - A fehérjét óvatosan hozzákeverjük a sárga masszánkhoz, egy sütőpapírral bélelt pite formába töltjük, a meggyekkel, csokival kirakjuk és a 120 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

4 - Tizenöt perc után a hőfokot 180 fokra emeljük és még 25 percig pirulásig sütjük!

 

Tipp: A sütőpapír alatt egy kis vízzel kenegesd át a formát, hogy jól rátapadjon a papír és szép formája legyen a süteménynek, ha inkább kivajaznád, akkor ne felejtsd el meghinteni búzadarával, az finomabb a lisztnél.

 

#SzarkaZsofi

 

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×