Felavatták az új gönyűi erőművet

Felavatták az E.ON új erőművét a Győrhöz közeli Gönyűn; az 59 százalékos nettó hatásfokú erőmű a legmodernebb és a leghatékonyabb ma Magyarországon.

A 2009 januárjában kezdődött, idén májusban zárult építkezés eredményeként elkészült létesítményben egy 285 megawattos gáz- és egy 148 megawattos gőzturbina termel áramot, 600 ezernél több háztartás energiaellátását biztosítva ezzel.

Az államfő az eseményen kiemelte: a korszerű energiafelhasználáshoz az odafigyelő emberek mellett takarékos technológiára is szükség van. Hozzátette: különösen sok múlik ezen, mivel energiaforrásban szűkös, ezért e tekintetben sebezhető az ország.

Megjegyezte: üdvözlendő minden, az ország energiabiztonságát erősítő beruházás. Szólt arról is, hogy a magyar uniós elnökség idején jelentős lépéseket sikerült tenni az egységes európai energiapiac felé.

Tavalyelőtt 33,5 százalék volt a hazai erőművek átlagos hatékonysága - adott összehasonlítási alapot az itt elért 59 százalékos eredményhez Bencsik János klímaügyi és energetikai államtitkár, hozzátéve, hogy a cél a termelés kétharmadát adó alacsony hatékonyságú erőművek kivezetése az energiarendszerből. Ha ez lépcsőzetesen történik, az lehetőséget ad a rendszerszabályozás átalakítására is - fűzte hozzá.

Megjegyezte: a mintegy 400 millió euró költséggel épített gönyűi létesítmény tulajdonosa, az E.ON a következő évtizedekben megkerülhetetlen szereplője lesz a hazai energiabiztonságnak.

 

A cég 2000 óta 600 millió eurót költött erőmű-beruházásra - jegyezte meg Konrad Kreuzer a debreceni és a nyíregyházi beruházásra utalva. Bernhard Fischer, az E.ON Generation GmbH vezérigazgatója azt emelte ki: a gönyűi erőmű olyan rugalmas rendszer, amely percek alatt válaszolni tud az energiapiac igényeire.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×