Többen meghaltak egy hajóbalesetben Budapesten

Többen meghaltak egy hajóbalesetben Budapesten

Felborult egy hajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este - értesült az MTI.

23.28 - Két hajó ütközött, hárman meghaltak

Az M1 csatorna a Belügyminisztérium információra hivatkozva azt mondta, hogy két hajó ütközött össze, és ebből az egyik elsüllyedt. Az elsüllyedt hajón 2 főnyi személyzet, volt és 32 utas, 18-ról tudják, hogy hol vannak, ebből 14-en egészségesek, egy embert újjá kellett éleszteni, 16 ember hollétéről senki nem tud semmit. A hivatalos adatok szerint eddig hárman haltak meg. 
Az Origo szerint dél-koreai turisták tartózkodtak a hajón.

 

MTI/Szigetváry Zsolt

 

23.17

Felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. Több utasa az erős sodrású vízbe esett, eddig 9 embert emeltek ki, többeket nagy erőkkel keresnek. A mentőszolgálat annyit közölt az MTI-vel, hogy több embert látnak el.

Az M1 aktuális csatorna híradása szerint a felborult hajó fedélzetén 34-en voltak, egy embert újra kellett éleszteni.

A baleset okáról eddig nincs pontos információ, elképzelhető, hogy a szakadó esőben két hajó összeütközött.

Az MTI tudósítója azt jelentette a helyszínről, hogy a környéket teljesen lezárták, a vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítik a mentést. A Petőfi téren több rendőr-, mentő- és tűzoltóautót látott.

 

 

A mentőszolgálat ügyeletese annyit közölt, hogy "14 egységgel" vannak a helyszínen.

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál. A városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták. A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít.

A Panorama Deck Kft. "minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében". A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik - tették hozzá.

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta - írták.

Az M1-nek Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató azt mondta: jelenleg minden akadályozza a mentést, az időjárás, a víz hőmérséklete és a Duna gyors folyása.

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Az M1 tudósítója arról számolt be, hogy északi irányban a Margit hídig, déli irányban a Petőfi híd alatt is látni lehet a villogó fényeket, hatalmas reflektorokkal világítják meg a vizet.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivje azt mondta az MTI-tudósítójának, hogy több sérültet látnak el.

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint felborult hajó miatt tart a mentés a Duna fővárosi szakaszán, a Margit hídtól a folyó déli irányába.

Azt írták, a Budapesi Rendőr-főkapitányság ügyeletére 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést. A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

 

Korábban írtuk:

Az MTI úgy tudja, utasok is voltak a hajón. Néhány embert már kiemeltek, többeket keresnek. A vízi rendészet, mentőhajó és tűzoltóhajó is segíti a mentést.

Az Origo szerint több embert újra kellett éleszteni. A Blikk arról írt: két hajó ütközhetett és három ember életét vesztette.

A hajó tulajdonosa az Indexnek azt mondta, a hajó "ténylegesen" elsüllyedt, 34 fő volt a fedélzeten a legénységgel együtt, jelenleg rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka, hatóságok a helyszínen és a hajós társaság mindent megtesz azért, hogy mindenkit kimentsenek.

A köztévé helyszíni tudósítója azt jelentette, hogy a mentési munkálatok már a Lágyányosi hídnál vannak, ugyanis akkora a sodrás a Dunán.
A mentőszolgálat ügyeletese annyit közölt, hogy "14 egységgel" vannak a helyszínen.

 

Hableány – Ez a hajó süllyedt el, 1949-ben épült,
Budapesten rendezvényhajóként üzemelt.

 

Cikkünk folyamatosan frissül.

 

MTI / Gy. P.

Fotó: Benke Donát / BalesetInfo Facebook csoport; MTI/Szigetváry Zsolt
Nyitókép: MTI / Mihádák Zoltán

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×