Felkészültek az árhullámra

Felkészültek az árhullámra

A Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése szerint emelkedő árhullám várható a Mosoni-Dunán és a Rábán.

A következő napokban kisebb árhullámok érkeznek a magyarországi folyókon, a vízszintemelkedés helyenként jelentős lesz, de rendkívüli helyzetre sehol sem kell számítani – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Mint kifejtették: az elmúlt 24 órában a Duna-vízgyűjtő bajor és osztrák részvízgyűjtőin folytatódott a csapadékos időjárás, de a jelzetthez képest némileg kevesebb csapadék hullott.

 

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban jelentősen gyengül, majd megszűnik a csapadék. Az eddig lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám következtében a Dunán Nagybajcsnál a tetőzés pénteken várható, a korábban jelzettnél némileg alacsonyabb, az elsőfokú készültségi szintet kismértékben meghaladó vízállással.

 

„Az árhullám várhatóan elönti a Móricz Zsigmond alsó rakparti utat és a parkolót, az útlezárás és a terelés megszervezése, lebonyolítása miatt a forgalomtechnikai kivitelezőnk készenlétbe helyezte az útlezárási elemeket” – tájékoztatott Máthé-Tóth Péter, Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezetének műszaki vezetője. A készenlét azt jelenti, hogy összeállítják a teljes tereléshez szükséges jelzőlámpa-kontingenst, a forgalomtechnikai cég készül arra, hogy az útlezáró oszlopokat kihelyezze, amivel a Dunakapu tér alatti Móricz Zsigmond rakpart forgalmát korlátozzák majd. A Rába folyó Petőfi híd alatti parkolóját is érinti az árhullám, ott is készenlétbe helyezték az előjelző táblákat. Utoljára 2016-ban kellett néhány napra lezárni az alsó rakparti utat, azóta nem volt jelentős árhullám a győri folyókon – mondta a szakember.

 

Szabó Csilla

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×