Felrobbant egy orosz rakétahajtómű

Felrobbant egy orosz rakétahajtómű

Felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében csütörtökön, a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint két ember életét vesztette, négyen pedig megsérültek.

A baleset nyomán lezárták a fehér-tengeri Dvina-öböl egy részét a polgári hajózás előtt - közölte az Interfax orosz hírügynökség az arhangelszki kikötő hatóságaira hivatkozva.

Egy folyékony hajtóanyagú rakéta hajtóműve robbant fel. A tárca közleménye szerint káros anyag nem került a légkörbe, a sugárzás szintje normális.

Az incidens Szeverodvinszktől 30 kilométerre történt. A 185 ezres város polgármesteri hivatala azt közölte, hogy a településen a háttérsugárzás szintjének rövid idejű növekedését észlelték, de később visszaállt a normális szintre. Valentyin Magomendov, a helyi polgári védelem parancsnoka szerint a sugárzás jelenleg nem haladja meg az óránkénti 0,11 mikrosievertet, a maximálisan megengedett 0,6 mikrosievertes szint mellett.

Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója közölte, hogy a helyszínre légi mentőket küldtek, és a régió kórházai felkészültek a sérültek fogadására.

Hétfőn egy másik katonai baleset is történt Oroszországban: egy hadianyagraktár robbant fel a szibériai Krasznojarszki terület acsinszki járásában. A feltehetően emberi mulasztás miatt bekövetkezett balesetben egy ember életét vesztette, nyolc megsérült. A raktár 20 kilométeres körzetéből több mint 16 ezer embert telepítettek ki.

 

MTI

Kép: ma.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×