Felrobbantották a 107 éves olajgyári kéményt - FOTÓK!

Felrobbantották a 107 éves olajgyári kéményt - FOTÓK!

Komoly előkészületeket követően pénteken egy tatai cég szakemberei felrobbantották az olajgyári kéményt Győrben. A 66 méteres szerkezet robbantása rendben zajlott, hamarosan a környéken élők is visszatérhetnek otthonaikba.

Különleges látványnak lehettek részesei azok, akik pénteken délelőtt 11 óra magasságában Győr-Szigetben tartózkodtak, hiszen a 2016-ban eltávolított kis kémény után, 2018. március 23-án felrobbantották az olajgyári kéményt.

A szerkezet szép kort, egészen pontosan 107 évet élt meg, de még élhetett volna többet is, hiszen a jövőben, a területen épülő társasházak beruházója az eredeti tervek alapján megtartotta volna a kéményt, erre azonban nem volt lehetőség. "Statikusok tüzetesen átvizsgálták a több mint 500 köbméternyi anyagból álló monstrumot, de nem láttak más megoldást, el kellett távolítani az épületet. Legfőbb kockázatnak a földrengést találták, akár ketté is törhetett volna a létesítmény, hiszen a 66 méteres torony göbös része különösen rossz állapotban volt, veszélyeztette a már meglévő társasházi tömböt is" - árulta el portálunknak Szabó Ákos a C.T. & Partner Kft. ügyvezetője.

 

 

A beavatkozás idejére a szakemberek kiürítették a környező házakat és lakóépületeket, a kémény mintegy 70 méteres körzetében.

A robbantáshoz 40 kilónyi robbanóanyagot használtak a tatai cég munkatársai, a robbantást megelőzően azonban megtették a megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy a repeszek ne veszélyeztessenek senkit és semmit.

 

 

A látványos akciót a Győr+ TV is rögzítette, melyről természetesen összefoglalót is láthatnak majd olvasóink és televíziónk nézői.

Győr-Szigetben a robbantást követően folytatódnak a korszerű beruházások. A városrész az elmúlt időben egyébként is nagy léptékű átalakuláson esett át, a lezajlott építkezéseknek, infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően teljesen megváltozott Sziget városképe, elég ha csak az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) épült Olimpiai Sportparkra, az olimpiai falura gondolunk. És ez nem minden. Mint megtudtuk, az olajgyár területét megvásároló C.T. & Partner Kft. különleges társasházat épít a helyszínen. Összesen kétszáz lakás, három darab, négy- és ötszintes társasház készül a közeljövőben. A részletes tervekről a Győr+ Hetilap jövő heti számában olvashatnak az érdeklődők.

Köszönjük a Rábca Áruháznak, hogy biztosították számunka a kitűnő pozíciót a felvételek elkészítéséhez. A robbantás pillanata videón ITT!

 

fotók: Marcali Gábor

 

Csatolt galéria: Felrobbantották a 107 éves olajgyári kéményt
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×