Fetás-mazsolás kréker - HúsvétOn

Fetás-mazsolás kréker - HúsvétOn

Nassolni fogunk húsvétkor, lássuk be! Ezért készítsünk kíméletes krékereket, ropogtatnivalót, amihez kisebb lelkiismeretfurdalással nyúlunk, mert egészséges, de isteni!

Akik olvassák a receptjeimet, már tudják, hogy a sajtos ropogósokat gyakran fűszerezem édes alapanyagokkal és fokhagymával egyszerre is akár. Akik ettől megriadnak első olvasatra, azok csupán azért teszik, mert nem próbálták. A legnagyobb bátorsággal tudom ajánlani, mert egészen más ízeket találunk így a ropogósokban. Ezt a kockakrékert én zablisztből és tönköly lisztből készítettem fele-fele arányban, mert akár munka előtt, közben is pár falat ad némi energiát, rostot, ami jól jön a rohanásban. Nem észlelhető különbség a lisztek használatában, mert a sós és krémes fetasajttal dúsítottam, ami pedig a ropogósságát adja, az a benne lévő , vitamindús napraforgómag. Mindezek kevésbé lesznek érdekesek, hiszen fura mód mindenki a mazsolás részt vadássza majd a krékerekben.

Bevásárló lista:

150 g fetasajt

1 db tojás

150 g zabliszt

100 g tönkölyliszt

100 g vaj (82%)

1 kk só

50 g mazsola (beáztatva)

50 g napraforgómag

1 gerezd fokhagyma

 

 

Elkészítés

  1. Egy tálba beleöntöm és elkeverem a liszteket, a sót és elmorzsolom a hideg, kockázott vajjal. Ezután hozzáadom a reszelt fokhagymát, tojást, fetasajtot, napraforgómagot.

  2. A mazsolát forró vízbe áztatom 5-10 percre, leöntöm róla a vizet, egy késsel apróbbra vágom és a kész masszához gyúrom.

  3. Hűtőbe teszem minimum 1 órára. A nyújtást két sütőpapír között végzem. Kétfelé osztom ezt a tésztát, mert külön-külön tepsi adag jön majd ki mindegyikből. Pont akkorára nyújtom, mint a tepsi hátulja, mert azon sütöm majd.

  4. Amikor kinyújtottam szép vékonyra, akkor egy nagy éles késsel felkockázom, lekenhetjük egy tojással, megszórhatjuk még sajttal, de én csupán betettem a sütőbe sülni e nélkül.

  5. 180 fokon, 15 percig sütöttem, majd hagytam kihűlni, szeleteltem egy késsel, ahol összeragadtak és napokig, fedés nélkül az asztalon, kosárban tároltam, amíg el nem fogyott.

Tipp: ragacsos tésztát kapunk az elején, ami nem baj, mert hűtés után visszakeményedik a vajtól. Ezekben az esetekben én vékony, steril gumikesztyűt szoktam használni, így nem ragad annyira a kézre.

 

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×