Figyeljünk vadludakat webkamerán keresztül!

Figyeljünk vadludakat webkamerán keresztül!

A tatai Öreg-tó medrébe érkező több tízezernyi vadludat – az állatok zavarása nélkül – bárki figyelemmel kísérheti az interneten egy webkamera segítésével – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A napelemmel működő kamera a tómeder azon részére került, ahol nem zavarja az állatokat, de a madarak mozgása onnan mégis jól nyomon követhető. A jelenleg tesztüzemmódban működő rendszert hamarosan a nagyközönség is kipróbálhatja.

Az Öreg-tavon már 28 ezer fölé emelkedett a ludak száma, és ezekben a napokban olyan ritkaságok is megfigyelhetőek, mint a kis lilik, a vörösnyakú lúd, az örvös lúd és az apácalúd.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek Magyarországra.

A tatai Öreg-tó különlegességnek számít abból a szempontból is, hogy nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó tavak közül az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

Kattintson ide, és kövesse figyelemmel a vadludak gyülekezését!

Forrás: MTI
Fotó:vadludsokadalom.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×