Figyelmeztető akció indul a szabályos parkolásért

Figyelmeztető akció indul a szabályos parkolásért

A közlekedésében részvevő gyalogosok, járművezetők egyik legfontosabb íratlan szabálya az egymásra való fokozott odafigyelés. Sajnos a hétköznapi rohanás, kapkodás, feszültség miatt időnként sokan megsértik ezt a hallgatólagos megállapodást, kellemetlenséget, bosszúságot okozva másoknak.

A győri parkolóházakban, magas és mélygarázsokban időnként tapasztalható ilyen figyelmetlen magatartás az autósok részéről, amikor úgy foglalnak el egy-egy beállót, hogy jelentősen megnehezítik, rosszabb esetben lehetetlenné teszik a velük szomszédos terület használatát, azaz elfoglalják a másik parkolóhely egy részét is, így lényegében két helyen parkolnak. A Győr-Szol Zrt., mint a parkolóházak üzemeltetője január 19-től, péntektől akciót indít az így megálló autósok figyelmeztetésére.

A szolgáltató munkatársai a következő időszakban rendszeresen járják a parkolóházakat, s azokra az autókra, melyek nem rendeltetésszerűen használják a számukra biztosított beállót, akadályozzák a többi közlekedő mozgását, parkolását, figyelmeztető nyomtatványt helyeznek ki, és az esetről fényképet készítenek. Az ablaktörlő alá becsúsztatott lapon néhány udvarias mondat lesz olvasható, mely felhívja a figyelmet arra, hogy az autós nem megfelelően parkolt járművével, és kérik, legközelebb figyelmesebben manőverezzen a kijelölt helyre. Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester elmondta, hogy Nyugat-Európában, ahol a közlekedési morál amúgy sokkal jobb, ott is használják ezt a módszert és bevált többek között németországi és ausztriai parkolóházakban, mélygarázsokban, így itt is megpróbálkoznak ezzel a korrektségre ösztönző, de amúgy nagyon tisztességes és valóban udvarias tartalmú felszólítással. Elmondta azt is, aki mozgássérült igazolvánnyal közlekedő autós, rájuk nem vonatkozik, mivel adott esetben nekik a ki-beszállás nehézségekbe ütközhet.

Szabálytalan parkolóhely használatnak minősül, amikor a jármű úgy áll be, hogy akadályozza vagy lehetetlenné teszi a szomszédos parkolóhely vagy parkolóhelyek használatát, legyen az a jármű mellett, előtt vagy mögött.

A szabályok ilyen jellegű megsértésének tiltására egyébként a garázsok házirendje is utal, mely szerint az, aki a szabálytalan megállás miatt egy parkolóhely helyett többet is elfoglal, kötbért köteles fizetni. Az intézkedés célja nem a büntetés kiszabása, csupán figyelemfelhívás: ügyeljünk arra, hogy magatartásunkkal ne akadályozzuk mások parkolását!

Fotó: Hogyparkoljak.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×