Floridában megkezdődött az Irma hurrikán okozta károk felmérése

Floridában megkezdődött az Irma hurrikán okozta károk felmérése

Floridában kedden megnyitották a repülőtereket, megkezdődött a károk felmérése az Irma hurrikán pusztításai nyomán. Miközben hurrikánból trópusi viharrá szelidült Irma a nap folyamán már Dél-Karolinában pusztított, Floridában lassan kezdett újraindulni az élet.

Rick Scott kormányzó sajtótájékoztatóján bejelentette: Miamiban, Orlandóban, Jacksonville-ben megnyitották a repülőtereket, noha Miami légikikötője még csak korlátozottan fogad gépeket. A hét végére valamennyi floridai repülőtér működik majd.

Az állam nagyvárosaiban üzemanyaghiány van, az áramszolgáltatás változatlanul nem állt helyre. Floridában kedden öt és fél milliónyian voltak áram nélkül, a vihar útjába eső vidékeken - beleértve Georgiát, Dél- és Észak-Karolinát is - összesen 6,9 millió háztartás van áram nélkül.

A floridai kormányzó közölte: 30 ezer szakember érkezett a szomszédos szövetségi államokból, hogy segítsen a helyreállítási munkálatokban. Megnyitották az állam főbb országútjait és a Keys-szigetcsoporthoz vezető országutat is. Brock Long, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) vezetője szerint a szigetcsoporton a házak 25 százaléka lakhatatlanná vált, 65 százalékuk nagyon nagy mértékben károsodott. "Lényegében a szigetcsoporton minden házat valamiképpen érintett a hurrikán" - mondta Long, aki Washingtonból Floridába utazott. A Keys-szigetekre érkezett egy orvoscsoport is.

Az Irma jelenleg Georgiában és Dél-Karolinában tombol, miután hétfőn este Floridát már elhagyta. Ezekben az államokban - továbbá Észak-Karolinában és Tennesseeben is - rendkívüli állapotot hirdettek ki. Georgiában egy, Dél-Karolinában pedig két halálos áldozatot követelt a trópusi vihar kedden délután. Mindhárman a házukra zuhant fák alatt lelték halálukat.

Felmérhetetlen pusztítást végzett az Irma hurrikán a karib-tengeri Szent Márton-sziget Hollandiához tartozó déli részén (Sint Maarten) - jelentette ki Vilmos Sándor holland király a katasztrófa helyszínén.

"Mindenütt pusztítás és borzalmak, elég sok szörnyűséget láttam, de ehhez hasonlót még soha" - közölte a láthatólag megrendült uralkodó Sint Maarten fővárosában, Philipsburgban a holland közszolgálati televízióval.

"A pusztítás mértéke meghalad minden képzeletet" - hangsúlyozta Vilmos Sándor, segítséget ígérve az újjáépítésre.

A király később két térségbeli holland külbirtokon, Saba és Sint Eustatius szigetén is látogatást tesz majd, amelyeken noha enyhébben, de szintén végigsöpört a hurrikán.

A holland vöröskereszt arról számolt be kedden, hogy becsléseik szerint az Irma nagyjából az egyharmadát elpusztította, a 90 százalékát pedig megrongálta a Sint Maartenen lévő épületeknek. "A kár nagyobb, mint korábban gondoltuk" - írta közleményében a szervezet, hozzátéve, hogy a sziget holland részén négy halálos áldozatról tudnak.

A helyszínen a holland hadsereg is jelen van, repülőgépekkel és hajókkal látják el a terület lakóit, ötszáz katona pedig rendfenntartói feladatokat végez.

Az Irma hurrikán által letarolt francia Antillákra érkezik kedden Emmanuel Macron francia államfő, miközben a térségben folyamatos bírálatok érik a hatóságokat a katasztrófa utáni válságkezelés miatt.

A köztársasági elnök gépe a Franciaországhoz tartozó, karibi Guadeloupe-ra érkezik, ahonnan Emmanuel Macron először Saint-Martin, majd Saint-Barthélemy szigetekre látogat el. A kormányzat előzetesen a 95 százalékban megrongálódott infrastruktúra teljes újjáépítését ígérte.

A helyiek és az anyaországban a politikai ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy késlekedett segítséget és rendőri erősítést küldeni a 75 ezer lakosú Saint-Martin szigetére, ahol a hurrikán elvonulását követően napokig káosz uralkodott, s fosztogatók lepték el az utcákat.

Édouard Philippe miniszterelnök visszautasította a kritikákat.

A légi és a tengeri "híd" megindult, eddig 85 tonna élelmiszert és egymillió liter ivóvizet, valamint több mint 2 tonna gyógyszert szállítottak a francia hatóságok Saint-Martinre.

A helyszíni tudósítások szerint a legfőbb gondot jelenleg az jelenti, hogy a helyiek egy jelentős része szeretné elhagyni a szigetet, miután a házaikat teljesen letarolta a hurrikán, de csak nagyon kevés repülőgép indul a szomszédos karibi szigetekre, így napokat kell várniuk a távozásra jelentkezőknek.

Saint-Martin francia oldalának repülőterén a károk korlátozottak, de a menetrend szerinti légi forgalom még nem indult meg, kizárólag a hatósági gépek közlekednek.

Miután a kórházak is részben használhatatlanná váltak, a miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a Saint-Martin sziget székhelyének számító Marigot stadionjában felállítanak egy "nagy kapacitású egészségügyi sátrat", mielőtt egy kórházként szolgáló hadihajó érkezik a két sziget ellátására.

Saint-Martin szigetén szerdáig érvényben marad az este 7 órától reggel 7 óráig tartó kijárási tilalom, a rendőri és katonai erők száma pedig 1500-ról 2 ezerre emelkedik.

A francia szigeteken legalább tízen meghaltak és heten eltűntek az Irma múlt heti pusztításában, Saint-Martin holland oldalán négy áldozatról tudni. A Karib-szigeteken összesen 27-en estek áldozatul az elmúlt évtizedek legerősebb hurrikánjaként számon tartott Irmának.

Saint-Martin szigetének teljes területe mintegy 90 négyzetkilométer, és mintegy 77 ezren lakják. A sziget északi fele Franciaországhoz, déli része pedig Hollandiához tartozik, utóbbi Sint Maarten néven.

forrás: MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×