Győrben is csökkent a bűncselekmények száma

Győrben is csökkent a bűncselekmények száma

A bűncselekmények száma tavaly 12 százalékkal csökkent, a nyomozáseredményességi mutató viszont 5,4 százalékkal emelkedett Győr-Moson-Sopron megyében. Győrött 2015-ben 5760 bűncselekményt regisztráltak, tavaly már csak 5120-at.

Csizmadia Gábor dandártábornok, megyei főkapitány a megyei közgyűlésnek készített beszámolójában hangsúlyozta: a közvéleményt leginkább foglalkoztató, élet elleni bűncselekmények elkövetőit mind felderítették.

A bűnözés területi megoszlása az elmúlt évekhez képest nem változott, továbbra is a megyeszékhelyen és környékén követték el a legtöbb bűncselekményt. A főkapitány beszámolójából kitűnt, hogy kevesebb lett a kábítószerrel való visszaélés. Ebben a tekintetben azonban a legfertőzöttebb terület Győr, kisebb mértékben Sopron és Mosonmagyaróvár.

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 991-ről 862-re csökkent városunkban. A megyében tavaly éppen fele annyi rablást követtek el, mint egy évvel korábban. A legnagyobb a csökkenés a győri kapitányság illetékességi területén: itt 2015-ben 183, tavaly pedig 135 rablásról érkezett bejelentés.

A beszámoló fölhívja a figyelmet, hogy az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös lopások évről évre megjelennek a megyében, az elkövetők ellopják vagy kicsalják idős emberek megtakarított pénzét.

A főkapitány a megyei közgyűlésen beszélt a közlekedésbiztonsági helyzetről is. A balesetek száma összességében csökkent – így a halálos baleseteké is –, viszont nőtt a súlyos sérüléseket okozó balesetek száma. Sajnos a megyén belül Győrben követtek el legtöbben ittasan balesetet, az okozók 14,8 százaléka fogyasztott alkoholt.

Ennél az ellenőrzésnél mindent rendben találtak

Az illegális migrációban tavaly kedvező változás történt – hangsúlyozta a dandártábornok. Míg 2015-ben 9137 főt állítottak elő a megyében, addig tavaly már csak 2482 embert. Az illegális migránsokat 2016 első felében főleg nemzetközi vonatokon és vasútállomásokon fogták el, a második félévben pedig főként tehervagonokban bújtak meg az illegálisan érkezők. Állampolgárság szerint a legtöbb migráns szír volt, őket az afgánok, majd a pakisztániak, illetve az irakiak követték. Az afgánok és szírek jellemzően családokban érkeztek, a többi állampolgár többnyire egyedülálló férfi volt.

A közrendvédelem erősítését szolgálja, hogy Győrben és Sopronban mozgóőri körzeteket alakítottak ki. Ennek köszönhetően a győri vasútállomásról és a buszpályaudvar területéről kiszorultak a garázdák.

A nyomozáseredményességi mutató a Győri Rendőrkapitányságon 51,6 százalékról 58,9 százalékra emelkedett.

Javult a közbiztonság helyzete

Változatlan létszám mellett javult a közbiztonság helyzete – összegezte a statisztikákat Csizmadia Gábor. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése alapján az állampolgárok lakóhely környéki biztonságérzete országosan emelkedett, a válaszadók 75 százaléka számolt be arról, hogy sötétedés után is biztonságban érzi magát az utcán. A mi régiónkban, a Nyugat-Dunántúlon ez az arány 85 százalékos. A megyei rendőr-főkapitányság tevékenységét egy felmérés szerint tavaly egy ötfokozatú skálán 4,3-re értékelték az önkormányzatok.

A kitűzött feladataik közül a főkapitány kiemelte többek között az emberi élet védelmét, a vagyon elleni bűncselekmények számának csökkentését, a közterületek, nyilvános helyek ellenőrzésének erősítését, az internetes bűnözéssel szembeni hatékonyabb fellépést és a visszaáramló migránsok fokozott bűnügyi ellenőrzését.

HF
Fotó: Marcali Gábor, HAK

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×