Fokozott biztonsági intézkedések mellett kezdődik a cannes-i filmfesztivál

Fokozott biztonsági intézkedések mellett kezdődik a cannes-i filmfesztivál

A továbbra is fokozott terrorfenyegetettség miatt megerősített és láthatóbb biztonsági intézkedések mellett kezdődik meg szerdán a 70. cannes-i filmfesztivál, amelynek hivatalos versenyprogramjában négy amerikai alkotás mellett főleg európai filmek versenyezhetnek és amelyben idén kiemelkedő a magyar részvétel.

 

Több lesz az emberi és anyagi erőforrás, nagyobb figyelemmel kísérik a kiberbiztonságot és több lesz a fegyveres rendőr is, de pontos számukat nem árulták el. A fesztiválpalota környékén 550 térfigyelő kamera működik és 80 önkéntes megfigyelő is folyamatosan elvegyül a hömpölygő tömegben, és ha bármi gyanúsat észlel, riasztja a rendőrséget. Ezen kívül 300, virágágyásokkal díszített betontömbbel akadályozzák meg, hogy dzsihadista támadók kamionos merényletet próbáljanak meg végrehajtani a Croisette-en.

Öt alkotással, köztük egy koprodukcióval Magyarország vezeti a listát a meghívott filmek számát illetően a közép-európai országok közül a hivatalos programban, ahova 36 országból 60 film kapott meghívást az 1930 nevezés közül.

Jéger Zsombor a Jupiter holdja című filmben
Fotó: Rév Marcell / Proton

A hivatalos versenyprogramban 19 film, köztük Mundruczó Kornél Jupiter holdja című új filmje versenyezhet az Arany Pálmáért, míg a második legfontosabb válogatásban, az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű versenyben 18 alkotás, köztük Kristóf György első játékfilmje, az Out mutatkozhat be. Ez utóbbi film a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjért is versenyez. Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése pedig a Cinéfondation válogatásban szerepel, amely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. Pataki Szandra WireLess című diplomamunkája pedig a Short Film Corner szekcióban mutatkozik be. Emellett bemutatják Fábri Zoltán legendás filmje, a Körhinta felújított és digitalizált változatát.

Fotó: Cultura.hu

MTI

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×