Folytatódott a baby-boom

Folytatódott a baby-boom

A tavasz utolsó napjait megkoronázva, új jövevényeket üdvözölhetett a Xantus János Állatkert: apró mókusmajom, tündéri albínó kenguru és huszármajom kölyök is érkezett a többiek közé.

A kiskengurunk egyelőre még zseblakó, de már nagyon gyakran látni, hiszen egyre többször hagyja ott a mamát, és ismerkedik a környezetével. A szemfüles látogatók megpillanthatják a kedves arcocskáját, amint éppen kikukucskál az anyja erszényéből, vagy amint együtt falatoznak. A kölykök általában kilenc hónapig az erszényben maradnak, ezért is nehéz meghatározni egy kenguru korát. A mi kicsikénket április végén vettük először észre, és ekkor iratkozhatott fel a lakóink közé.

A másik jövevényünk, az apró mókusmajom, még csak pár hetes, mégis termetileg elég nagynak tűnhet az anyukája hátán. Ez azért lehetséges, mivel a mókusmajmok egyebek mellett arról is nevezetesek, hogy újszülöttjeik nagyok az anyaállat méretéhez képest, arányban majdnem akkorák, mint az embereknél.

 

 

A dámszarvasoknál is megszülettek az idei borjak. Anyjuk féltő gonddal neveli őket. Nagyon tündéri látványt nyújtanak, ahogy a pálcavékony lábaikon követik a mamájukat. Általában május végén, június elején ellik meg a nőstények borjaikat, amelyeket a gímszarvashoz hasonlóan gondoznak. Az első napokban a rejtekhelyen hagyja őket az anyjuk. Többhetes szoptatás után áll át a borjú a növényi táplálékra. A borjak pettyes szőrzete többnyire egész életükön át megmarad. A fiatal állat hamarosan csak a méretében különbözik a nőstényektől.

A dámszarvas hosszúra nyúlt, lapátszerű agancsa jelentősen különbözik minden más szarvasétól. Mindkét nem felnőttkori bundáján, vörösesbarna alapon sorokba rendezett fehér pöttyöket találunk. A világos formáktól kezdve a teljesen fehér alakokig sokféle változat fordul elő. De sötétbarna állatok is vannak, főleg a vadasparkokban tartott dámszarvasok között.

Jöjjenek el az állatkertbe, hogy személyesen is gyönyörködhessenek a kicsik szépségében!

 

Szöveg, Fotó: Xantus-állatkert

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×