Francia-ír-magyar gyermekelhelyezési ügy: átadták a kislányt az apának

Átadták édesapjának azt a kislányt, akinek édesanyját szerdán a Heves megyei Boconádon elfogták a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai. O. Krisztina ellen a francia hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, amiért jogtalanul változtatta meg kiskorú gyermeke tartózkodási helyét; a gyerek Franciaországban született és az édesapja is ott él.

A budapesti francia nagykövetség sajtóosztálya csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: a külképviselet belügyi attaséja megbizonyosodott róla, hogy a gyermeket "az ügyben alkalmazott jognak megfelelően rendben átadták az apának".

Mint írták, szerdán a nagykövetség belügyi attaséja a magyar rendőrség kérésére jelen volt a párizsi elsőfokú bíróság vizsgálóbírója által 2009. március 31-én kiadott európai elfogatóparancs végrehajtásánál.

Emlékeztettek: a Franciaországban élő ír-magyar házaspár válását követően a volt feleség 2007-ben visszatért Magyarországra a házaspár közös kiskorú gyermekével. Az apa elérte a házastárs utolsó lakhelye szerint illetékes francia családügyi bírónál, hogy megkapja a szülői felügyelet jogát. Miután az anya akadályozta ennek a jogi határozatnak a végrehajtását, a párizsi ügyészség vizsgálatot indított a szülői felügyelet gyakorlási jogának megtagadása és a gyermek tartózkodási helyének jogtalan megváltoztatása miatt.

Szerdán az NNI megtalálta a kislányt, és őrizetbe vette az anyát.

O. Krisztina, akit egy boconádi családi házban fogtak el, a rendőrség szerdai közleménye szerint kiadatási őrizetbe került, míg a kiskorú gyermeket a biztonságos elhelyezés érdekében az NNI munkatársai átadták a helyszínen tartózkodó és az ügyben illetékes bíróság képviselőjének.

Orosz Krisztina legutóbb egy évvel ezelőtt, 2009. augusztus elején juttatott el elektronikus levél formájában egy nyilatkozatot az MTI-hez ügyvédje útján. Ebben cáfolta volt férje állításait, s azt állította, hogy az ír férfi szexuálisan zaklatta lányát.

Az MTI akkor arról számolt be, hogy az asszony, aki a család korábbi közös lakhelyéről Franciaországból az apa engedélye nélkül hozta Magyarországra a 9 éves Fionát, bujkál a hatóságok elől. A Fővárosi Bíróság jogerős döntése értelmében ugyanis vissza kell vinnie a gyermeket Franciaországba, illetve időközben egy francia bíróság is az apa kizárólagos felügyeletére bízta a kislányt.

Mivel Orosz Krisztina nem tett eleget a bírósági döntéseknek, nemzetközi körözést bocsátottak ki vele szemben.

Korábban az ír apa az MTI-hez jogi képviselőjén keresztül eljuttatott közleményében cáfolta volt feleségének azon vádjait, hogy molesztálta volna közös gyermeküket.

Az egyetemi professzorként dolgozó Leslie Shaw szerint éppen az anya, Orosz Krisztina akadályozza meg minden eszközzel, hogy kapcsolatot tartson a lányával.

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×