Geotermikus energiával is fűtik a győri lakásokat

Geotermikus energiával is fűtik a győri lakásokat

Tízmilliárd forintba került a Győri Geotermikus Projekt, amelynek keretében lehetővé vált, hogy több mint huszonnégy ezer győri lakásban és ezer egyéb fogyasztói helyen a termálvízből kinyert hővel is fűtsenek. A Győr-Szol Zrt. mellett az Audi Hungaria Motor Kft. nagy mennyiségben vásárol geotermikus energiát.

Bőny közelében két termálkút a föld mélyéről szivattyúzza fel a 94 fokos vizet, amelyet 17 kilométer hosszú vezetéken juttatnak el a Rozgonyi utcába, illetve az Audiig. Mindkét helyen hőcserélők segítségével nyerik ki a geotermikus energiát.

 

 

A projekt utolsó elemeként kedden Bőnyön felavatták a hőközpontot. Az ünnepélyes szalagátvágáson Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy Győr zölden gondolkodó város, ezért fontos, hogy megújuló energiákat használjunk. A politikus a beruházást a térség legfontosabb klímavédelmi beruházásának nevezte, amely hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország 2020-ra teljesíteni tudja vállalásait és a megújuló energiaforrások arányát 14,6 százalékra növelje.

 

 

Gyimóthy Dénes, a beruházó PannErgy Nyrt. megbízott vezérigazgatója elmondta, a teljes projekt 10,2 milliárd forintba került, amelyhez az unió 2 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatást adott. A megvalósításhoz a Magyar Export-Import Bank 20 millió eurós hitelt nyújtott. Puskás András üzleti vezérigazgató-helyettes örömének adott hangot, hogy így a bank is hozzájárulhatott a négy termálkút létrejöttéhez, amelyből kettő Bőnyben, két visszasajtoló kút pedig Pér közelében található.

 

 

Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, a távfűtés a legkörnyezetbarátabb és legkényelmesebb fűtési mód, amelyhez most már a megújuló energia is hozzájárul. A geotermikus energia felhasználása évente több mint ötmillió köbméter földgázt vált ki. Annak érzékeltetésére pedig, hogy ez mit jelent, elmondta, a Győr-Szol évente 40-42 millió köbméter földgázt használ fel.

 

 

Az Audi Hungaria képviseletében Axel Schifferer pénzügyekért felelős ügyvezetője igazgatója bejelentette, az Audi két logisztikai csarnokát kizárólag geotermikus energiával fűtik, a gyár hőigényének pedig a hatvan százalékát fedezi a forró vízből kinyert hő. Ezzel az Audi győri gyára éllovas a Volkswagen-konszernen belül a geotermikus energia hasznosításában.

 

 

Koloszár Tamás

Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: Geotermikus energiával is fűtik a győri lakásokat
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×