Görögországban tüntetők hatoltak be a munkaügyi minisztériumba

Görögországban tüntetők hatoltak be a munkaügyi minisztériumba

Görögországban a sztrájktörvény tervezett módosítása ellen tüntető egyik kommunista szakszervezet tagjai hatoltak be kedden Athénban a munkaügyi minisztérium épületébe és közrefogták a tárca vezetőjét.

Értesülések szerint a PAME ötszáz tagja rohanta meg a munkaügyi minisztériumot, és közben azt skandálták: "El a kezekkel a sztrájkjogtól".

Mintegy 50 aktivista jutott fel az épület nyolcadik emeletére, ahol Effie Ahtszioglu munkaügyi minisztertől azt követelték, hogy álljon el a törvény tervezett módosításától. A 32 éves baloldali tárcavezető s ezt elutasította.

Az ERT közszolgálati televízió képsorain látható volt, hogy a tüntetők az épület tetejére is felmásztak, ahol transzparenseket függesztettek ki.

A rendőrség szerint nem került sor összetűzésekre a tiltakozókkal - mondta a rendvédelmi szervek egyik tagja.

A válságellenes szigorú megszorító és reformprogram keretében az athéni törvényhozásban egy újabb intézkedéscsomag elfogadását tervezik. Ennek értelmében egyebek mellett a sztrájkjogot is korlátoznák: így szervezett munkabeszüntetésre a jövőben csak akkor kerülhet sor, ha a szakszervezeti tagok több mint fele hozzájárul. A hatályban lévő szabályozás ugyanakkor már 20 százalékos támogatás esetén lehetővé tette a sztrájkot, illetve egyes esetekben elegendő a szakszervezet igazgatósági tanácsának ilyen irányú határozata is.

Más görög szakszervezetek is tiltakozó akciókat jelentettek be az elkövetkező napokban. A tengerészeti munkásképviseletek pénteken terveznek sztrájkot, megbénítva a közlekedést az Égei-tengeren.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő ismételten hangsúlyozta, hogy végrehajtják a reformcsomagot. Az athéni vezetés reményei szerint ugyanis Görögország 2018 augusztusától, a mostani válságellenes program lezárultával ismét önállóan juthat kölcsönhöz a nemzetközi pénzpiacokon.

 

forrás: MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×