Hófúvás és durva széllökések: gyakorlat a katasztrófavédelemnél

Hófúvás és durva széllökések: gyakorlat a katasztrófavédelemnél

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság január 10-én gyakorlatot tartott a megyei műveletirányítók és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok ügyeletesei részére.

A gyakorlat célja a műveletirányítás és a tűzoltó-parancsnokságok ügyeleteseinek felkészítése a hirtelen megnövekedő bejelentések kezelésére, valamint az igazgatóság és a tűzoltó-parancsnokságok ügyelet megerősítési gyakorlatának és az informatikai hálózat teherbírásának tesztelése.

 

A gyakorlat feltételezése szerint megyénkben széllökés és a hófúvások veszélye miatt a meteorológiai szolgálat a délelőtti órákban piros riasztást, majd narancssárga előrejelzést adott ki megyénkre. Az előrejelzés szerint veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek lehetnek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 110 kilométer per órát, heves hófúvás várható károkozó szél, havas-jeges útszakaszok kíséretében, valamint magas hótorlaszok is várhatóak a friss hóval fedett területeken a viharos szél miatt.

 

A meteorológiai riasztást követően 40 perccel a katasztrófavédelmi ügyeleti szolgálathoz folyamatosan érkeztek a lakossági bejelentések. A legtöbb problémát a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék, valamint a vihar által károsodott, kidőlt fák okozták. A tömeges jelzések során egyéb káresetekről, tűzesetről, közlekedési balesetről is érkezett jelzés, ami tovább bonyolította az ügyeletesek munkáját. A feltételezés szerint több településen 12 órát meghaladó áramkimaradásra is fel kellett készülni.

 

A gyakorlat során 120 eseményről, káresetről érkezett bejelentés, ezeket kellett a főügyeletnek és a győri, mosonmagyaróvári, soproni és a kapuvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságok ügyeleteinek rangsorolni, kezelni, a megfelelő szereket leriasztani. A résztvevők az események felvitelét és a faábra kezelését, az adatlapok feldolgozását, a társszervek és önkéntes tűzoltó egyesületek igénybevételét és a riasztások kiadását gyakorolták. A gyakorlat tapasztalatait a következő szakmai napon dolgozza fel az ügyeleti állomány.

 

A tűzoltó-parancsnokságok ügyeleteseinek munkáját minden helyszínen a tűzoltóparancsnok vagy a tűzoltósági felügyelő, a megyei ügyeletesek munkavégzését a megyei főügyeleti osztályvezető ellenőrizte. A tömeges gyakorlatot Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, igazgató megfeleltre értékelte.

 

szöveg és fotó: gyor.katasztrofavedelem.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×