Gyalogosan is figyelmesen!

Gyalogosan is figyelmesen!

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarországon, akik közül 150 ember életét veszti. A balesetek közel 40 százalékát a járókelők okozzák, és közülük hetvenen meghalnak.

 

Az elmúlt időszakban a figyelem ráirányult a gyalogosan közlekedőkre, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az őket ért közlekedési balesetek majd minden esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek.

A gyalogosok által okozott baleseteken belül vezető helyen áll a vigyázatlan hirtelen lelépés az úttestre, ez évente több mint 400 balesetet eredményez. Emellett második leggyakoribb ok a tilos jelzésen, illetve a tiltott helyen való áthaladás, amely nagyságrendileg évente 200 balesetet jelent.

A gyalogosok sokszor figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a KRESZ szabályai rájuk is vonatkoznak. Sokan azt sem veszik számításba, hogy - bár a zebránál a gyalogosok elsőbbséget élveznek - műszaki vagy forgalmi okból előfordulhat, hogy az úton haladó jármű nem képes megadni számukra az elsőbbséget. Különösen fontos tehát az éberség és a körültekintés, amely nem csak az autóvezetők, hanem a gyalogosok feladata is.

Autóvezetőként igyekezzünk fokozott óvatossággal és figyelemmel, alacsonyabb sebességgel megközelíteni az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani – legyen szó gyalogos-átkelőhelyről, busz- vagy villamos-megállóhelyről.

Ugyanakkor a gyalogosok felelőssége sem elhanyagolható. A közlekedés résztvevőinek jobban oda kell figyelniük egymásra:

- A járókelők mielőtt az úttestre lépnek, nézzenek körül, hogy biztonságosan áthaladhatnak-e azon!

- A gyalogosok tilos jelzésen, illetve tiltott helyen ne haladjanak át, még akkor sem, ha szerintük biztonságos lenne az áthaladás!

- Az autósoknak fokozottabb figyelemmel és óvatossággal kell megközelíteni az olyan helyeket, ahol bárki az úttestre léphet!

Az előzetes adatok alapján idén május 12-ig 35 gyalogos vesztette életét közúti közlekedési balesetben.

Figyeljünk egymásra!

 

További hasznos információk itt találhatók.

ORFK

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×