Gyászol az Egyetem – elhunyt Dr. Bakonyi István nyelvészprofesszor

Gyászol az Egyetem – elhunyt Dr. Bakonyi István nyelvészprofesszor

A nyelvészprofesszor 80 éves volt.

Megrendülten tudatjuk, hogy életének 80. évében elhunyt dr. Bakonyi István nyelvészprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Széchenyi István Egyetem professor emeritusa.

Dr. Bakonyi István több mint öt évtizedet dolgozott a hazai felsőoktatásban. Három évtizeden át a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen általános és szakmai orosz nyelvet tanított, a Széchenyi István Egyetemen 1994-ben lett oktató, tanszékvezető. Az akadémiai doktori disszertációjában összefoglalta a másfélszáz-éves hazai orosz nyelvoktatás módszertani alapelveit és perspektíváit. Széchenyis tanszékvezetőként elsősorban a Nyelvi Tanszék hazai és nemzetközi kapcsolatainak, elismertségének növelésére, a minőségre és a hatékonyságra törekedett. Az ezredfordulón a tanszék hat oktatója volt doktorandusz, s szerzett tudományos, PhD doktori fokozatot dr. Szépe György pécsi professzor – győri képzési és konzultációs hellyel is működő - Doktori Iskolájában.

DR. BAKONYI ISTVÁN nyelvészprofesszor,
a Magyar Tudományos Akadémia doktora,
a Széchenyi István Egyetem professor emeritusa.


Két évtizeden át elnökként közmegelégedésre szervezte a győri Professzori Klub rendezvényeit.

Az ezredforduló előtt szorgalmazta, majd eredményesen meghonosította a Passaui Egyetemen már sikeres kultúrgazdász képzést Győrött. Ma is jól működő angol és német szaknyelvi továbbképzéseket szervezett a linzi Johannes Kepler és a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemmel. A hallgatók részére több kurzust és előadást tartott a fordítástudomány és tolmácsolás elméletéből, gyakorlatából, retorikai ismeretekből, tanított a Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolában is.

Az elmúlt két évtizedben több nemzetközi konferenciát szervezett az Egyetemen. A Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesületének Győrött megrendezett XIII. kongresszusa, „A többnyelvű Európa” 2003-ban jelentősen hozzájárult a széchenyis nyelvoktatás szakmai tekintélyének növeléséhez.

Az utóbbi években a közgazdász hallgatók részére indított előadássorozatot ”az orosz mentalitás metamorfózisa”címmel, orosz nyelvtanfolyamot tartott érdeklődő hallgatóknak és oktatóknak.

1994-2016 között az Orosz Nyelv- és Irodalomtanárok Világszövetségének – MAPRJAL – volt sokat dolgozó elnökségi tagja, a hazai egyesület főtitkára.

2006-ban budapesti látogatásakor Putyin orosz elnök a kulturális és oktatási kapcsolatok ápolásáért, erősítéséért végzett több évtizedes eredményes munkájáért Puskin-Díjjal tüntette ki. Nagy energiával dolgozott a hazai orosz nyelvoktatás megújításán, és az orosz egyetemekkel való kapcsolatok bővítésén.

Kollégái, hallgatói között igazi jó emberként nagy tekintélye volt a mindig szerény, segítőkész, jó kedélyű professzornak. Az elmúlt napokban köszöntöttük 79. születésnapján. Akkor is a szakmai, a magánéleti tervekkel, az Egyetemen, az Universitas-Győr Alapítvány támogatásával végzendő munka előkészítésével foglalkozott.

Emlékét megőrizzük!

Nyugodjon békében.

 

SZE

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×