Győr idén is ezer élménnyel vár mindenkit

Győr idén is ezer élménnyel vár mindenkit

Az előzetes becslések szerint városunk 2017-ben egy újabb lélektani határhoz érkezett a turizmusban, és várhatóan átlépte a 400 ezres vendégéjszaka számot. Hogy mit tartogat 2018-ban a város a győrieknek és az ide látogatóknak, arról dr. Domanyik Eszterrel, a Városmarketing és Programszervezési Főosztály vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan értékeli, hogy az előrejelzések szerint tavaly több mint 400 ezer éjszakát töltöttek Győrben a fizetővendégek?

Először is szeretném leszögezni, hogy ez az adat egyelőre becslés, a hivatalos számokat még nem látjuk, de az kis kockázattal elmondható, hogy rekordot döntöttünk, Győr még soha ennyi látogatót nem fogadott, mint tavaly. Ebben persze benne van a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) is, és nyilván ekkora horderejű eseményt nem minden évben rendez egy város, de ezzel együtt is büszkék lehetünk az eredményre, amihez sok ember rengeteg munkája kellett. Az önkormányzat mellett a szállásadók, a turisztikai szektor szereplői, kulturális intézményeink, sportszervezeteink egyaránt kivették a részüket, és persze fontos kiemelni a győri emberek vendégszeretetét, amelyet az EYOF-ra érkező csapatok is érzékelhettek.

Dr. Domanyik Eszter (Fotó: O. Jakócs Péter)

Fenntartható-e ez a magas látogatói szám a jövőben is?

Mint ahogy említettem, nem rendezünk minden évben ekkora eseményt, viszont olyan létesítmények épültek a városban, amelyek például a sportturizmusnak újabb lendületet adnak. Nemzetközi edzőtáborok és további nemzetközi sportesemények otthona leszünk, például idén utánpótlás atlétika, lövész és birkózó EB-t is rendezünk. Az, hogy ilyen sikeres volt az EYOF, nagyszerű ajánlólevél. Ötven országból tapasztalhatták meg Győr szépségét, értékeit, akik hírét viszik mindennek hazájukban. Azt hiszem ennél jobb reklámot nehéz elképzelni. S, ha már a sportnál tartunk, Borkai Zsolt polgármester decemberben jelentette be, hogy idén február 17-én nagyszabású Sportbált rendezünk, méghozzá hagyományteremtő szándékkal. Itt adjuk majd át a legjobb sportolóknak járó elismeréseket, mert úgy gondoljuk, a győri sport megérdemli, hogy rangos társasági eseményen ünnepeljük meg.

A sportturizmus mellett miben lehet erős a 2018-as szezon?

Természetesen a kulturális és fesztiválturizmus is nagyon fontos a számunkra. Az idén is megrendezzük hagyományosan népszerű fesztiváljainkat, de – ahogy minden évben – újdonságokkal is készülünk. Az egyik ilyen, egy vadonatúj fesztivál. A Rábaparty nevű program egy igazi győri kuriózum lesz. Győr a folyók városa, amelyek városi partszakaszai gyönyörűen megújultak. A folyókban rejlő lehetőségeket vétek lenne nem kihasználni, ezért szervezünk egy olyan újdonságot – szintén hagyományteremtő céllal –, amit aztán majd csak Győrrel azonosítanak. A programelemek közül egyet említek, látványos lampionos vízi felvonulást is rendezünk, amely a győri folyószakaszokon felemelő látvány lesz.

 

Hogyan népszerűsíti a város ezeket a programokat?

Természetesen idén is megjelenünk utazási kiállításon, magazinokban, kiadványokban, de a világ egyre inkább az online kommunikáció felé halad. A tavalyi év végén indítottuk el a hellogyor.hu weboldalt, amelyen nem csak a város színes programkínálata található meg, de szállásaink, éttermeink, látványosságaink, túraútvonal-ajánlataink is. Mindezek mellett – talán mondanom sem kell – a Facebookon való jelenlétünket is erősítjük, hiszen a fiatalokat ott lehet leginkább elérni. Egy érdekes újítást is tervezünk, méghozzá, hogy a nagyrendezvényeinket, mint a nyárnyitó, vagy nyárzáró koncert, live stream-en keresztül tesszük nézhetővé az interneten. Megvalósításával azok is bepillanthatnának a győri eseményekbe, akik épp nem tudnak személyesen itt lenni. Új turisztikai termék a Győr Kártya is, amelyet a Baross úti Látogatóközpontban 24 és 48 órára lehet megváltani. Ezzel a kártyával kedvezményesen vagy ingyenesen fedezhetjük fel a győri élményeket.

 

Milyen városi fejlesztések erősíthetik tovább Győr vonzerejét?

A turisták által leginkább látogatott belvárosunk már szinte teljesen megújult, a Modern Városok Program keretében pedig a II. János Pál tér rehabilitációja is hamarosan megtörténhet. Szintén e program keretében valósul meg a színház felújítása, de egy új hangversenyterem és új konferenciaközpont is épülhet, amelyek a kulturális és az üzleti turizmust erősíthetik. A strandfejlesztés is jelentős vendégvonzó erővel bírhat, a sportturizmust pedig az Olimpiai Sportparkba tervezett Sporthotel szolgálja majd. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem csak az önkormányzat, de a szolgáltatói szektor is komoly fejlesztésekbe kezdett, ami azt mutatja, hogy ők is úgy látják, Győrben érdemes beruházni turisztikai területen is. És persze ki kell emelnem a Katolikus Egyházat, hiszen tavaly a Bazilika is nagy felújításon esett át. A hitélet mellett a Káptalandomb a szakrális turizmus fontos célpontja. Mindemellett, talán nem kell ecsetelnem, mit jelentene Győrnek, ha sikerrel járunk az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázatán.

Győr a kultúra egyik fellegvára (Fotó: O. Jakócs Péter)

Mennyire fontos ez a városnak?

Győr országos viszonylatban a kultúra egyik fellegvára. Nemzetközi hírű társulataink, határainkon túl is egyre népszerűbb fesztiváljaink, a barokk Belváros, a folyópartok, számos kulturális és szabadidős lehetőség vár nálunk mindenkit. Ma már csak távoli emlék, de volt idő, hogy Győrt pusztán ipari városként jegyezték. Persze ma is nagyon fontos a gazdaság, amely a motorja a fejlődésünknek, de napjainkra Győr az egyik legkedveltebb úti cél az országban. Kulturális infrastruktúránkat tehát ettől a címtől függetlenül is fejlesztjük, de persze a cím elnyerése még dinamikusabbá tenné ezt a folyamatot. Ebből a szempontból az EYOF-éhoz tudnám hasonlítani a katalizátor-szerepét. A nyári játékokon már megmutattuk Európának, hogy Győr érdemes a figyelemre, és most egy másik aspektusból is szeretnénk megmutatni magunkat. Tavaly év végén több olyan megállapodás is született, amely pályázatunkat az egész régióra kiterjeszti, Sopron, Pannonhalma, vagy épp Dunaszerdahely csatlakozásának nem csak pályázati siker esetén van komoly hozadéka, az eddigieknél szorosabb együttműködés mindenképp nagy lehetőségeket rejt magában. Pannonhalmával és a Pannonhalmi Borvidékkel – amelyet Győr szőlőskertjének is nevezhetünk – eddig is szoros volt a kapcsolatunk, de most egy olyan regionális összefogásról van szó, amely komoly előrelépést hozhat minden szereplő számára. Összefoglalva azt tudom mondani, hogy 2018-ban is sok érdekességet kínálunk a győrieknek és a turistáknak, érdemes lesz ellátogatni hozzánk!

Fotó: EYOF Győr 2017 - Havasi Melinda

Papp Zsolt

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×