Győr+ Konyha – A zöld dunyha

Győr+ Konyha – A zöld dunyha

Magyarországon megosztó a zöld kis levél, hát még a pép belőle, de ebben a színkombinációban a magyar embernek bizonyosan kedvesebb. A népszerűségben ritkán fürdőző spenótnak azért története és rajongói is vannak!

Katalin hercegné például olyan szakácsokat hozatott Franciaországba, akik minden fogást spenót ágyon tálaltak vagy csupán a legfinomabb ételeket késztették el a zöld kis levelekből. Többek között Dél-nyugat Ázsia területéről származik, ahol „perzsa fű” néven ismerték már a 9. században, Kínába pedig Nepálból vitték be, ismereteink szerint. A gyakorta zöldszörnynek becézett növénynek számtalan elkészítési módja van, ha pedig megtaláljuk, azt a kis esszenciáját, amiért a mediterrán országok egyik kedvenc alapanyagává vált, akkor mi is felvesszük a heti menüsorunkba. Így történt ez Medici Katalinnal is, aki Firenzében született és már leánykorában igen megkedvelte a spenótot. A mendemondák szerint, a család konyháján minden másnap spenót készült, amit a kisasszony akkor sem volt hajlandó mellőzni, mikor II. Henry, francia király feleségül vette. Királyi udvarukba kizárólag olyan szakácsok jöhettek, akik a legkülönfélébb módon tudtak bánni a perzsa fűvel és tálalásnál is ezt részesítették előnyben!

 

A mi kis országunkban könnyen megtaláljuk az ínyencséget és egy markényi vetőmag egész nyárra ellát minket sok-sok egészséges kis spenótlevéllel. Rengeteg káliumot, kalciumot tartalmaz és a rendszeres fogyasztása sok betegség ellenszere is. Éppen ezért ne sajnáljunk megágyazni vele: fő fogásokat, reggeli turmixokat, vagy pitéinket, hiszen egy zöld paplan a paradicsomszósz alatt, szívünk, lelkünk, jó kedvünk melegágya lehet minden esetben!

 

Bevásárló lista

fél kg friss spenót

2 db tojás

liszt

2 kiskanál só

2 gerezd fokhagyma

1 kiskanál őrölt bors

Paradicsomszósz

2 szál újhagyma

1 konzerv paradicsomsűrítmény

3 db paradicsom vagy 1 konzerv darabos paradicsom

1 kiskanál cukor

1 kiskanál só

1 gerezd fokhagyma

0.5 dl tejszín

Tetejére: pecorino, parmezan, padano sajt

 

 

Elkészítés

1- A galuskához egy nagy tálba a tojást összekeverjük a megfonnyasztott, kis vízzel összeturmixolt hideg spenóttal (hiány esetén fagyasztott püré is lehet).

2- Hozzáadjuk az összes többi alapanyagot és annyi liszttel keverjük ki, hogy ragacsos, közepesen kemény galuskatésztát kapjunk.

3- A paradicsomszószhoz 2 evőkanál olajon megfonnyasztunk 2 db újhagymát, majd megszórjuk a cukorral, hagyjuk elolvadni és jöhet a kockázott paradicsom, valamint a püré.

4- A paradicsommártást 5 percig forraljuk, hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, levesszük a tűzről és ekkor adjuk hozzá a zúzott 1 gerezd fokhagymát.

5- A galuskát forrásban lévő sós vízben kiszaggatjuk, kifőzzük, majd tálalunk a sajtokkal.

 

#SzarkaZsofi

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×