Győr+ Konyha – Guacamole rokforttal és baconnel

Győr+ Konyha – Guacamole rokforttal és baconnel

Főztek belőle már gulyást, korhelylevest és lecsót! Kérlek, ne tegyétek vagy később gyónjátok meg, mert az avokádó frissen marad avokádó!

Inkább próbáljuk meg autentikusan fogyasztani, ahogy az minden esetben a legfinomabb más országok alapanyagainál, ha barátkozni kell, akkor egy szelet sült szalonnával tegyük! Hihetetlenül egészséges gyümölcs, nem csak azért mert páratlan növényi zsírtartalma van, kalóriaszegény és rengeteg telített zsírsavat tartalmaz, hanem mert az avokádó elsőrendű káliumforrás, ahogy kalcium, vas, mangán, magnézium és foszfor is nagy koncentrációban található benne.

Az aztékok kincseként emlegetik, de a hatalmas népszerűsége miatt termesztésre bírt több országot is, ahonnan ideérkezik a „zöld vajunk”. Előbb a hollandok kezdték el, majd az indonéz szigeteken termesztették, végül a portugálok honosították meg Brazíliában, de azért továbbra is Mexikó az avokádó paradicsomföldje. A fahéjt, babérlevelet és a kámfort szolgáltató rokonaihoz hasonlóan a babérfélék családjába tartozó növény ideális körülmények között húsz méter magasra is megnőhet, ám igazi értéke gyümölcsében található, ami fajtától függően, szintén elérheti a harminc centiméterű nagyságot is.

 

Éppen ezért, ezt a nemes kis olajos vitaminbombát kár volna pörköltbe főzni, hiszen zsenge íze és illata nyersen élvezhető igazán! Számos variációja létezik a frissen készítésének, több receptet is találtok már tárunkban, tésztára, desszertre, de itt a legegyszerűbb és legautentikusabb verziója, amit én most sült baconnel és a sok fűszer helyett, inkább egy cseppnyi édes-keserű sajttal izésítettem.

Bevásárló lista

2 db érett avokádó
1/2 db lime
fél kiskanál só
5 dkg rokfort
friss bors
friss koriander
fél gerezd fokhagyma
10 dkg húsos bacon

 

Elkészítés

1- Az érett avokádót egy mozsárban a kis bunkócskával vagy egy tálban villával összetörjük a rokforttal, hozzáadva a fél lime levét, reszelt fokhagymát, sót, borsot, aprított koriandert.

2- A szalonnákat megpirítjuk egy serpenyőben, majd a bagetteket, zsemléket ebben a zsírban pirítjuk tovább.

3- Pár napig tarthatjuk csak a hűtőben, azt is lezárva, hiszen a lime leve ugyan meggátolja a barnulást, a só pedig tartósítja, mégis erjedni kezd a harmadik napon.

 

 

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×