Győrbe is megérkezett a Kerékpáros Békenagykövet

Győrbe is megérkezett a Kerékpáros Békenagykövet

A Világ Kerékpáros Békenagykövete Zelei József péntek délután megérkezett Győrbe is. A Városháza elé gurult be bringájával, ahol elmondta útjának üzenetét.

A Városháza előtt Rózsavölgyi László az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke köszöntötte a világjáró kerekest, aki ebben a rekkenő hőségben is hősiesen, sőt örömmel rója a kilométereket. Az ok egyszer: hisz abban amit hirdet, követő amit vall.

Mát tizenöt éve kerekezek a békéért. Bejártam Európa minden országát, letekertem 80 ezer kilométert, érintve 100 államot, 5 kontinenst – kezdte Zelei József. – 2014-től a magyar hősök és az I. világháború centenáriumának emlékére kerékpározom. A Nagyháború minden magyar szempontból fontos helyszínén megfordultam – a Balti tengertől az Atlanti óceánig. Voltam mindenhol, ahová csak el lehet jutni. Mindenhol elhelyeztem a béke virágait, nem csak a magyar katonasírokon. Ugyanis vallom: más országok katonái nem ellenségeink voltak, hanem ugyanúgy a háború áldozatai.

József azt is kiemelte, szerinte a béke nem csak a háború nem léte, hanem a belső harmónia, a kiegyensúlyozottság megléte, ezért vallja: erre a világon élő összes embernek szüksége van, kivétel nélkül.

– Győrben mindig is tiszteltük a múltunkat, a hőseinket, nagy gondot fordítunk többek között a hadisírok gondozására is – mondta Rózsavölgyi László. – Ahol csak lehet, mindig felhívjuk a figyelmet a hőseink és a katonáink tiszteletére, s ezen keresztül a béke fontosságára is. Zelei József ezzel a sportteljesítménnyel pedig képviseli, hogy ennek a munkának soha nincsen vége. Köszönjük neki, hogy Győrt is meglátogatta – zárta az elnök.

Kulcsár József egy gyönyörű német juhásszal érkezett, nem véletlen, hiszen ő a Kulcsár Kutató- Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány vezetője és a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének is a tagja, őket is képviselte most ezen az eseményen.

– Támogatjuk Zelei Józsefet, hiszen mi kutyások is mindig hangsúlyozzuk a béke fontosságát. Ráadásul ő nem csak a béke nagykövete, hanem a mentőkutyás szervezeteké is, tehát a kapcsolat kölcsönös. A magyar mentőkutyások az egyetlenek, akiket Ferenc pápa audiencia keretében megáldott, Zelei úrnak köszönhetően. Az ezt őrző emlékplakettet a mai napig őrizzük a szövetségben – zárta Kulcsár József, akinek kutyája természetesen begyűjtötte a rengeteg simogatást, a világjáró békenagykövettől is.

Havassy Anna Katalin
Fotó: HAK

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×